Közélet

KSH: februárban bruttó 531 ezer forint volt az átlagkereset hazánkban

531 200 forint volt a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete idén februárban, nettóban pedig 366 400 forint az átlag – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A medián kereset – vagyis az a középső érték, amelynél a dolgozók fele többet, fele kevesebbet keres – nettó 295 600 forint volt, ez 16,5 százalékkal több, mint egy éve.

A számítások szerint a bruttó átlag mindössze 0,8, a nettó pedig 1,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban volt. Ez egy irreálisan kicsi bérnövekedést mutat csak, aminek az oka az, hogy tavaly februárban a választás előtti osztogatásban a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók egyszerre kaptak hathavi fegyverpénzt. Ezt akkor a statisztikában egyben kellett a februári keresetnél elkönyvelni, szóval teljesen képtelen szám jött ki akkor is és most is. A KSH azt hozzátette, hogy ha ezt a hatást kiszűrnék, akkor 15,2 százalékos növekedést látnánk a nettó bérekben.

7,8 SZÁZALÉKKAL KEVESEBBET ÉRNEK A FIZETÉSEK

Akárhogy is számoljuk, a béremelkedés egyelőre képtelen tartani a lépést az inflációval – jegyzi meg az adatok alapján a hvg. Februárban 25,4 százalékos volt az áremelkedés, vagyis a reálkereset 19,6 százalékkal csökkent. Ebből ha kivesszük a fegyverpénz hatását, még akkor is azt kapjuk, hogy 7,8 százalékkal kevesebbet érnek a fizetések, mint egy évvel ezelőtt.

A vállalkozások egy kicsivel átlag felett, de még így is jócskán az infláció alatt, 17,6 százalékkal tudták emelni átlagosan a fizetéseket, a költségvetési szektorban pedig 35 százalékos visszaesést mért a KSH, nyilván azért, mert tavaly ott osztották a fegyverpénzt. A statisztikába a teljes állásra bejelentett dolgozók keresete számít bele. Ellenben január óta most már úgy adják meg a kereseti adatokat, hogy nem csak az ötfősnél nagyobb cégek, hanem az összes vállalat adatai számítanak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb