Szegedi ArcokVideo365

Hajléktalanok közt élő, amputált lábú szegedi pap kezét csókolta meg Ferenc pápa (videóval)

Bár a komplett magyar sajtó Ferenc pápa ma délelőtt fél 10-kor kezdődő, Kossuth téri szentmiséjétől hangos, mi inkább egy kifejezetten szegedi vonatkozású (viszont maximálisan a témába vágó), szívmelengető hírrel indítjuk a vasárnap délelőttöt, melynek főszereplője egy fantasztikus szegedi. Egy saját elhatározásából a hajléktalanok között élő, lábát cukorbetegsége miatt elvesztő szegedi pappal találkozott a katolikus egyházfő, aki a könnyek között megejtett találkozón még kezet is csókolt Mihály atyának. A nagy pillanatról videófelvétel is készült.

“MEGFOGTA, MEGCSÓKOLTA A KEZEM MAJD MEGÁLDOTT”

Az eset még pénteken történt, amikor a Szentatya az egyházi szolgálattevőkkel és munkatársakkal találkozott a Szent István-bazilikában. Miközben kerekesszékben haladt az oltár felé, különleges találkozással ajándékozta meg a szegedi Kardos Mihály atyát, aki betegsége miatt mindkét lábát elveszítve maga is kerekesszékben érkezett.

„Amikor jött középen előre a bazilikában, én ott voltam a szélén. Megállította az őt toló segítőjét, és először megfogta, majd megcsókolta a kezem. És megáldott. Odaajándékoztam neki az általa írt, és kiolvasott Álmodjunk együtt – Út egy jobb jövő felé című könyvet. Azzal váltunk el, hogy azt mondta, imádkozzunk érte”

– számolt be a találkozásról a Magyar Kurír Katolikus Hírügynökség kérdésére Mihály atya.

„Potyogtak a könnyeim. Tudtam eddig is, hogy jó ember, de arra nem számítottam, hogy ennyire, hogy még engem, tolókocsis testvérét is figyelemre méltat, odajön, és odahajol hozzám. Egy életre hálás vagyok”

– zárta az élménybeszámolót a szegedi pap.

MINDKÉT LÁBÁT AMPUTÁLNI KELLETT, DE AZÓTA IS MISÉZIK, GYÓNTAT, SŐT, BIBLIAKÖRT VEZET SZEGEDEN

Kardos Mihály 1946. november 18-án született Szegeden. 1969. november 23-án szentelte pappá Udvardy József püspök a Szeged-Csanádi Egyházmegye szolgálatára. Több plébánián is tevékenykedett. Lelkiségét meghatározták gyermekkorában a jezsuiták. Papi pályája során mindig nagy jelentőséggel bírt számára a hívek közössége, a velük való közvetlen lelkipásztori kapcsolat – jellemezte Mihály atyát a katolikus hírügynökség.

Elhatalmasodó cukorbetegsége miatt az elmúlt években mindkét lábát elveszítette, így kerekesszékbe kényszerült. Ezzel együtt derűs, szeretetteljes személyiségével, mélyen imádságos lelkületével, az Úr Jézusba vetett hitével maga köré vonzza a híveket. Misézik, gyóntat, és hetente bibliakört vezet szülővárosában, Szegeden.

A SZEGEDI HAJLÉKTALANELLÁTÓ KÖZPONTBAN ÉL

A fantasztikus szegedi saját elhatározásából él a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Szegedi Hajléktalanellátó Központjában, holott az egyházmegye saját idősotthonát is választhatná.

A portál szerint Mihály atya úgy érzi, papi, lelkipásztori hivatásának egyfajta kiteljesedése, hogy a hajléktalanok között él, osztozik sorsukban, pásztorként kísérheti őket.

PERCEKEN BELÜL INDUL A SZENTMISE, DÉLUTÁN 6-KOR INDUL HAZA A PÁPA

Április 30-án, vasárnap reggel 9.30-kor mutatják be a Kossuth Lajos téren a szentmisét, amelyen a Szentatya homíliát mond, majd elimádkozza a Regina Caeli imádságot. A Szentatya érkezését a térre fél 8-tól rózsafüzér imádság előzte meg.

16 órakor az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozik Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán.

A hivatalos búcsúztatást követően a program szerint 18 órakor indul vissza repülővel Rómába a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, várhatóan 19.55-kor érkezik meg a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérre.

Forrás és fotók: Magyar Kurír

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb