Mindenmás

Ötezernél is többen voltak kíváncsiak a szentesi laktanya nyílt napjára, még a Szegedi Fegyház és Börtön is tartott előadást a rendezvényen

Regionális toborzó- és nyílt laktanyai nappal ünnepelték a műszakiak napját Szentesen, április 28-án, pénteken. Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái számtalan, kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas programmal készültek.

Hagyomány szerint ezredsorakozóval vette kezdetét a műszaki katonákat éltető ünnepség. Az alakulótéren a szentesi ezred mellett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Folyamőr Ezred, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár Harctámogató Műszaki Század, illetve az MH Légierő Parancsnokság és az MH Különleges Műveleti Parancsnokság alakulatainál szolgáló műszaki alegységek katonái, valamint az MH 4. Területvédelmi Ezred állományába tartozó tartalékosok, a szentesi Zsoldos Ferenc Technikum és a csongrádi Diána Fegyvertechnikai Technikum kadétjai is felsorakoztak – írja a Honvédelem a honlapján.

BEMUTATÓK, ELŐADÁSOK DE MÉG SPORTFOGLALKOZÁSOK IS VOLTAK

Elsőként mindenki az égre szegezte tekintetét, hiszen a katonai ejtőernyős válogatott igen látványos módját választotta a műszakiak napjára való ellátogatásnak: az égbolt katonái egy H145M forgószárnyas fedélzetén érkeztek a laktanya légterébe, majd selyemernyők oltalma alatt értek földet. Pillanatokkal később két Mi-24-es típusú harci helikopter is köszöntötte a megjelenteket, majd a szárazföldön folytatódtak a programok. Az érdeklődők olyan látnivalók közül válogathattak, mint például jégszobrászat, rendőrségi bemutató, a Szegedi Fegyház és Börtön előadása, valamint több sportfoglalkozáson is részt vehettek.

GRIPEN-SZIMULÁTORT IS KIPRÓBÁLHATTAK AZ ÉRDEKLŐDŐK

Vendég alakulatként, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztálya – közösen a Zrínyi Lovas SE Dámalovas Csoporttal – és az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tűzszerészei is látványban gazdag, dinamikus programmal szórakoztatták a látogatókat. Mindezek mellett folyamatosan felkereshető helyszínt biztosított a toborzósátor, a különböző haditechnikai eszközök statikus bemutatója, a „Vörös Bika” műszaki erőpróba, a kalandpark, a Búvár Kiképző Bázis bemutatója, valamint a Gripen-szimulátor.

A műszakiak napjához kapcsolódóan a meghívott vendégek felavatták azt az emlékoszlopot is, amit az 1849. április 25-ei komáromi átkelésnél hőstettet végrehajtott műszaki katonák tiszteletére és emlékére készíttetett el a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb