SportSzegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: a sportág leghíresebb versenyére, az amerikai CrossFit Games döntőjére készül a szegedi Piarista Gimnázium 15 éves tanulója

Varga Mira kitartása és céltudatossága példa lehet mindenki számára. A mindössze 15 éves szegedi lányt mindig is vonzotta a sportok világa, nagyon sok sportágban versenyszerűen kipróbálta már magát, mire rátalált arra, amelyben leginkább ki tud teljesedni, a crossfittre. A Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 9. évfolyamos tanulója nem kisebb álmot dédelget, mint idén augusztusban kijutni a sportág leghíresebb, világszintű versenyére, a CrossFit Games amerikai döntőjére.

MIRA NEMCSAK A SPORTBAN, A TANULÁSBAN IS REMEKEL

Mira már kisgyermekként is nagyon mozgékony, aktív kislány volt, így a sport mindig is részese volt az életének. Versenyszerűen úszott, ugrókötelezett, Fit Kid-ezett, akrobatikus tornázott. Mindeközben rövidebb ideig járt judo-ra, falmászásra, hosszabb ideig pedig néptáncolt. Mira elképesztő kitartásának, mérhetetlen szorgalmának és alázatának köszönhetően nem csak a sportban teljesedik ki, hanem a tanulásban is remekel: 2022-ben megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által előterjesztett „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” díjat.

MIRA MINDENKINEK MEGLEPETÉST OKOZOTT: 13 ÉVESEN MÁR KIMAGASLÓ EREDMÉNYT ÉRT EL, RÁADÁSUL FELNŐTT KATEGÓRIÁBAN

Az akrobatikus torna után a crossfit világa teljesen elvarázsolta Mirát, valamint a súlyemelést is nagyon megszerette. Jelenleg is ebben a két műfajban versenyez, az ide vezető út azonban nem volt egyszerű. Amikor elkezdett járni a szegedi edzőterembe, hamar kiderült, hogy rohamtempóban teljesíti túl a korosztályát, „kinőtte” a gyerekedzéseket. 2020-ban eljött az idő az első, komolyabb megmérettetésre is. A NEFFISZ Funkcionális Fitnesz Fitparádé Kupáján nincs gyermek kategória, de Mira – édesapja segítségével – be tudott nevezni a kezdő női kategóriába. Az akkor 13 éves kislányt teljesen esélytelennek tartották a kora miatt, azonban Mira mindenkinek hatalmas meglepetést okozott: 3. helyezést ért el, ami kimagasló kezdő eredmény. Ezt követően a 2021-’22-es év bővelkedett a versenyekben és az eredményekben is: számos hazai és nemzetközi dobogóra állhatott fel, legtöbbször a felnőtt kategóriában.

MIRA ÁLMA, HOGY IDÉN KIJUSSON A 2023-AS VILÁGBAJNOKSÁGRA ÉS ARANYÉREMMEL TÉRJEN HAZA

Mira már tavaly is elindult a sportág leghíresebb, világszintű versenyén, a CrossFit Games-en, ahol a tavalyi évben, felnőtt kategóriában 100 000 felett van az indulók száma és csak az ő korosztályában 1400 indulóval mérte össze a tehetségét. A folyamatos, heti szintű válogatókörök során egyre többen esnek ki. Mindig a következő forduló alkalmával tudják csak meg, milyen feladatok lesznek és akkreditált bíró által hitelesített videókon folynak a selejtezők. Tavaly Mira a 14. helyet szerezte meg, mindössze 4 hellyel csúszott le az amerikai döntőről. Az idei álma, hogy kijusson a 2023-as világbajnokságra és aranyéremmel jöjjön haza.

AZ IFJÚ SPORTOLÓNAK HETI HAT EDZÉSE VAN JELENLEG

Mira jelenleg heti 6 alkalommal edz, szigorú étrenddel és van, hogy napi 2 edzést is beiktat, hogy a CrossFit Games-re készüljön. A fordulók közötti szűk határidők megkövetelik, hogy próbaversenyeket csináljon – arról nem is beszélve, hogy a videós versenyzés és az azonnali visszacsatolás hiánya hatalmasat csökkent a motiváción.

A VERSENY KÖLTSÉGEIHEZ TÁMOGATÓKAT KERES A CSALÁD ÉS A MIRÁT CÉLJAI ELÉRÉSÉBEN SEGÍTŐ TEHETSÉG ESÉLY ALAPÍTVÁNY

Mivel ennek a sportágnak hazánkban nincs hivatalos szövetsége, így Mirát jelenleg csak családja, kisebb egyéni támogatók és a Magyar Funkcionális Fitness Szövetség tudja segíteni – ez azonban nem elég az amerikai döntőbe jutáshoz. Az egyes fordulóknak és a magyarországi, európai versenyeknek is igen magasak a nevezési díja, a vitaminokról és táplálékkiegészítőkről nem is beszélve. Gyakorlatilag a család mindent havonta spórol meg a kislánynak. Ezért a szegedi Tehetség-Esély Alapítvány megelőlegezte Mirának a 2023-as, amerikai döntő repülőjegyének egy részét, de további támogatókat keresnek a verseny költségeihez.

Ha szeretnél segíteni a fiatal sportoló álmát valóra váltani, a részleteket IDE kattintva találod!

Forrás: tehetsegesely.hu/Varga János, Mira édesapjának beszámolója

Fotók: Varga János

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb