Szegedi Arcok

Átmázolták Karikó Katalint a budai tűzfalon, már nem Szeged díszpolgára mosolyog a városra

Kevesebb, mint két év után eltűnt az a Karikó Katalint ábrázoló falfestmény a Krisztina körút 30. alatti tűzfalról, amellyel a jövőt formáló magyarok előtt hajtott fejet a Színes Város és a Brain Bar. Az öt emelet magas, összesen kétszázhúsz négyzetméteres festményt, melyen a tudós arcképe mellett „A jövőt magyarok írják” felirat volt látható, a Brain Bar felkérésére a Színes Város Csoport készítette tizenegy nap alatt, százkilencvenhét liter festék felhasználásával, és 2021 augusztusában készült el.

Nemrég azonban lefestették a tűzfalat, új festmény készült rá. Hogy miért döntöttek így, arról a 24.hu kérdezte meg a Színes Várost és a Brain Bart, a válasz alapján pedig kiderült, hogy a tűzfalat eleve sem az örökkévalóságnak szánták.

“Időről időre új köntösbe bújtatjuk ezt a felületet is szponzorainknak köszönhetően, ezáltal állandóan változó művészi projektek jöhetnek létre a tűzfalakon” – írta a lapnak Flór Péter, a Színes Város főtitkára.

OLTÁSELLENES FELIRATOKKAL FIRKÁLTÁK ÖSSZE

Amíg megvolt, Karikó Katalin arcképét egy alkalommal oltásellenes feliratokkal firkálták össze. Ugyanakkor a kutató arcképét viseli egy spanyol falrész is: Valenciában a műszaki egyetem egyik épületén kapott helyet a festmény, a női tudósok eredményeire emlékeztető projekt részeként.

A HAZAI TELEVÍZIÓZÁS MEGHATÁROZÓ PILLANATAI KERÜLTEK FEL

Mint most kiderült, a Színes Város Csoport az RTL-lel együttműködve öltöztette új köntösbe a tűzfalat. A pop art stílusú elemekkel tervezett falfestményt Benkő Katalin grafikus tervezte. A falra a hazai televíziózás 25 éves történetének meghatározó pillanatai kerültek. A tűzfalon látható jelenetek megmutatják, hogy a tévézés lehet közösségi élmény és kikapcsolódás is.

Fotók és forrás: Varga Jennifer/Adrián Zoltán/24.hu/RTL

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb