Közélet

Tiszta vizet öntött a pohárba a rendőrség: ezentúl így bírságolnak a gyorshajtásért Szegeden (is)

Május elsejétől a rendőrségi hitelesített sebességmérők által mért érték a jogilag elfogadott sebesség, vagyis, a korábban a mérési határérték beállításához alkalmazott 3 km/órás illetve 3 százalékos „tűrést” a sebességellenőrzések során május elseje óta már nem alkalmazzák. Az ügyben most Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője szólalt meg, aki szerint sokan félreértik a változtatást.

A HÍR IGAZ: AKÁR MÁR 1 KM/H SEBESSÉGÁTLÉPÉS IS BÜNTETHETŐ

Mint a Kreszváltozás nevű oldalnak adott interjújában fogalmazott, a sebességmérőknek soha nem volt „mérési hibahatáruk”, amit így szoktak emlegetni, az a mérésügyi hatóság hitelesítési eljárása során meghatározott egyfajta “metrológiai” követelmény. A hitelesítési eljárás során azt vizsgálják, hogy az eszköz meghatározott számú mérés alkalmával a mérési etalonhoz képest milyen szórással állapítja meg a mért értéket. Mint fogalmazott, amennyiben ennek során a sebességmérő nem ad olyan értéket, amely kívül esik a hitelesítési hibahatáron, akkor az hitelesnek tekintendő.

Közlése szerint a szabályosan közlekedőket abszolút nem érinti a változás. Ugyanakkor valóban igaz, hogy akár 1 km/órás mért sebességtúllépés is szankcionálható, tette hozzá.

NEM CSAK AKKOR REPÜL A BÜNTI, HA MEGÁLLÍTANAK

Óberling szerint az sem igaz, hogy 1 km/óra sebességtúllépés miatt csak akkor számíthat a járművezető bírságra, ha megállítják.

“A kismértékű sebességtúllépéseket szabálysértési eljárásban vizsgálják. Itt is megvan annak a lehetősége, hogy a szabálysértési hatóság az eljárás során azonosítsa a járművezetőt. Persze az intézkedéseink során arra törekszünk, hogy a helyszínen tegyünk pontot az ügy végére”

– fogalmazott.

EZENTÚL AKKOR IS MEGBÜNTETNEK, HA 52-VEL MÉSZ BELE A TRAFFIPAXBA

Arra a kérdésre, mi történik, ha valakit 52 km/óra sebességgel mérnek be lakott területen 50 km/óra megengedett legnagyobb sebességhatár mellett, illetve akkor, ha autópályán 130 km/órás megengedett sebességnél 151 km/órával fut bele a „traffipaxba”, Óberling úgy felelt, hogy

“május 1. előtt az 52 km/óra mért értékből levontak 3 km/órát, így a kapott 49 km/óra megállapított sebesség alapján nem követett el szabálysértést a járművezető, így nem is intézkedtek. Ma – ennél a példánál maradva – a mért sebességen nem változtatnak, ezért a járművezetővel szemben szabálysértés miatt intézkednek.”


A 151 km/óra sebesség esetén május 1. előtt levontak 3 százalékot, igy a megállapított sebesség 146.5 km/óra lett. Ez a túllépés, ha nem történt megállítás, korábban nem volt szankcionálható. Ugyanakkor most a 151 km/óra sebességet nem csökkentik 3%-kal, így a szakember szerint ez a gyorshajtás már megállítás nélkül is, az objektív felelősség alapján bírságolandó 30.000.- Ft-tal.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője kijelentette, a május 1. előtt detektált jogsértéseknél a régi rend szerint állapítják meg a szankciót, függetlenül attól, hogy a hatóság a döntését csak ezen időpont után hozza meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb