Smart SzegedSzegedi ArcokVideo365

Felgyújtottunk egy házat a KöltözzMa csapatával, de senki sem szidott le érte bennünket

Kigyullad, elfújja a szél, átrágja magát a pocok (egér, patkány, T-Rex, Alien 3, satöbbi) – csak hogy a leggyakrabban említett tévhiteket említsük a gyorsházak kapcsán. Pont ezekre ad választ a Szeged melletti KöltözzMa csapata, akik fogták magukat és felgyújtottak egy SiP panelből épült gyorsházat, hogy bebizonyítsák:

a magnézium-oxidos elemekből felhúzott házak bizony ellenállnak a tűznek (sőt, a másik két tételnek is).

SZIASZTOK, POPCORN-T HOZTATOK?

Két kamerával, egy zacskó instant popcornnal és egy nagy adag gyermeteg izgalommal érkeztünk szombat délelőtt Földeákra, ahol Nádasdi-Sándor Szilvia és Nádasdi Csaba, a Költözzma Kft. tulajdonosai vártak bennünket, kiegészülve a földeáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapatával plusz az egyik kereskedelmi TV csatorna stábjával kiegészülve. Apropó, a vasúti sínek melletti betonplacc kellős közepén már ott állt a kicsivel később Freddy Krueger sorsára jutó gyorsház, egy pici csavarral:

  • a kis építmény egyik oldala hagyományos OSB SIP panelből épült,
  • a másik pedig az új technológiás grafitos magnézium táblákból.

A Szeged mellett működő KöltözzMa a grafitos SIP házak gyártásában és kivitelezésében is úttörőnek számít az országban, mint Nádasdi-Sándor Szilvia ügyvezető elmondta, most abban is elsőként szerettek volna egy tesztet elvégezni, hogy mi is történik, ha begyújtanak egy grafitos MgO SIP házat.

PERLIT, TE CSODÁS

A titok nyitja két anyag, az egyik a perlit, a másik az üvegszál – magyarázta a KöltözzMa ügyvezetője. Az előbbi (PO4) az obszidián egy fajtája, amely egy vulkánkitörés során a lávából gyorsan kihűlt üveges kőzet. Széles körben használják szigetelőanyagként, és magnézium-oxid táblákhoz adják a tűzállóság növelése érdekében. Nádasdi-Sándor Szilvia kiemelte, hogy semmilyen, az emberi egészségre és a környezetre káros anyagot nem tartalmaz. Ebből kifolyólag minden formájában környezetbarát alkalmazást tesz lehetővé.

Rengeteg előnyös tulajdonsága van:

  • magas a hőszigetelő képessége,
  • jól szigeteli a hangot,
  • klasszul átereszti a párát,
  • nem éghető, 900°C-ig hőálló
  • saját súlyának 20 szorosáig képes megkötni a vizet
  • PH-semleges, sem sav, sem lúg nem károsítja
  • környezetbarát, semmilyen egészségkárosító hatása nincs
  • nem károsítja sem rovar, sem rágcsáló
  • és kedvezőtlen feltételeket teremt a mikroorganizmusok szaporodásának.

A felsorolás harmadik tételét a saját szemünkkel láthattuk, míg a hőmérő a benti hőmérsékletre 500 fokot mutatott (egyébként több volt bent, de 500-ig bírta a műszer, aztán köszönte, feladta a meccset), kint, a fal túlsó felén mindössze 65 volt.

A másik lényeg az üvegszálas háló, amely egy szervetlen, nem fémes anyag, amely kiváló teljesítménnyel rendelkezik, és növeli a tábla szilárdságát, szívósságát és tűzálló. Üvegszál akkor keletkezik, amikor vékony szilícium-dioxid alapú vagy más összetételű üvegszálakat kis átmérőjű szálakra extrudálnak.

AZ ÉV(SZÁZAD) MECCSE, A KÉK SAROKBAN: OSB PANEL, A PIROSBAN: MGO SIP PANEL

A mérkőzés vége pedig technikai KO, az MgO SiP panel javára. Mivel szerintünk úgy hiteles az összehasonlító teszt végeredménye, ha videón mutatjuk meg a végeredményt, a leírt szavak helyett beszéljenek a képek:

A forradalmian új megoldásokkal dolgozó, tetőszerkezeteket és SIP paneles gyorsházakat egyaránt építő vállalkozást IDE kattintva találod meg, az oldalukon egy profi kalkulátort is találsz, ahol építkezés előtt pontosan ki tudod számolni, mennyi az annyi.

Operatőr: Magyar Andor

Fotós: Fuisz Mario

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb