Közélet

Elhunyt a szegedi Sebészeti Klinika neves professzora, korábbi tanszékvezető egyetemi tanára

2023. május 5-én elhunyt Prof. Dr. Balogh Ádám, a szegedi Sebészeti Klinika korábbi tanszékvezető egyetemi tanára – közölte a szomorú hírt szerdán reggel az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar. Prof. Dr. Balogh Ádám 1993-ban érkezett városunkba, ekkor nevezték ki a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikájának tanszékvezető professzorává, ahol gastroenterologiai szakképesítést szerzett.

Prof. Dr. Balogh Ádám Debrecenben született 1939. június 19-én. Érettségi után felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahol 1963-ban orvosdoktori diplomát nyert. Első munkahelye a Győri Megyei Kórház Sebészeti osztálya volt, majd 1969-ben kinevezték a Budapesti Orvostudományi Egyetem IV. sz. Sebészeti Klinikájára tanársegédnek. 1973-ban tüdősebészeti szakvizsgát tett. Klinikai működése során az általános sebészeti tevékenység folytatása és a tüdősebészet mellett gyakorlatot szerzett érsebészetből is. Sebészi munkáján kívül jelentős kísérletes sebészeti tevékenységet is folytatott.

ÉRSEBÉSZETBŐL ÉS ONKOLÓGIÁBÓL SZERZETT SZAKKÉPESÍTÉST

Az 1974-1975-ös években egyéves ösztöndíjas tanulmányúton volt Hollandiában, ahol az Utrechti St. Antonius Kórház Cardiovascularis Sebészeti Osztályán dolgozott. Később, ugyancsak adjunktusi beosztásba, az Országos Onkológiai Intézet Sebészeti Osztályára került, ahol 1981-ben másodfőorvossá nevezték ki. Itt előbb érsebészetből, majd klinikai onkológiából szerzett szakképesítést. 1981-ben megvédte kandidátusi értekezését az endotoxin-shock kutatásának témaköréből. Pályázat útján 1984-ben kinevezték a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórház sebész főorvosává. Érsebészeti munkát indított el és a nagy forgalmú általános sebészeti tevékenység mellett az osztályt a főváros egyik érsebészeti centrumává fejlesztették.

1993-BAN JÖTT SZEGEDRE

1993-ban pályázat útján kinevezték a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikájának tanszékvezető professzorává. Itt gastroenterologiai szakképesítést szerzett. A nagy hagyományokkal rendelkező klinika sokprofilú munkáját vezetése alatt töretlenül folytatta, a daganatsebészeti és érsebészeti tevékenység pedig kiemelt hangsúlyt kapott. Onkológiai munkacsoportot hoztak létre a társintézetekkel együtt. Vezetői időszaka alatt (1993-2004) a Sebészeti Klinika orvosai közül 20 fő tett eredményes szakvizsgát és 10 munkatársa kapott osztályvezető főorvosi kinevezést, valamint 2 tudományok doktora, 3 kandidátusi és 3 PhD értekezés született, ezenkívül 1993-tól 2004-ig 5 PhD képzésben résztvevő doktorjelölt dolgozott a klinikán.

TÖBB PUBLIKÁCIÓJA IS MEGJELENT

Pályafutása alatt a kísérletes sebészeti kutatások mellett mellkas- és érsebészeti, majd daganatsebészeti témakörökből jelentek meg publikációi:

  • 29 könyvrészlet;
  • 173 dolgozat,
  • országos és nemzetközi fórumokon tartott előadásainak száma 406.

Akadémiai doktori disszertációját „Biztonság és radikalitás a colorectalis rák sebészetében” címmel 2003-ban védte meg. Több tudományos folyóirat szerkesztő bizottságának, és számos hazai és nemzetközi tudományos társaságnak volt a tagja. Két évig a Magyar Sebész Társaság főtitkára volt. A Magyar Onkológusok Társasága 1999-ben megválasztotta elnökének a 2001-2003-as évekre, és ez alatt szervezte meg a MOT országos kongresszusát nemzetközi részvétellel 2003-ban Szegeden.

SZÁMOS KITÜNTETÉST KAPOTT

2002-ben Balassa emlékelőadást tartott és elnyerte a Magyar Sebész Társaság Balassa emlékérmét, 2003-ban az Orvosi Hetilap Markusovszky Emlékérem kitüntetését kapta meg és emlékelőadást tartott, ugyancsak 2003-ban elnyerte a Simor Pál Rákkutató Alapítvány „Pro Optimo Merito in Pancreatico-Oncologia” díját; 2004-ben Krompecher előadást tartott. A Magyar Onkológusok Társasága 2004-ben Krompecher emlékéremmel, a Miskolci Kardos Géza Társaság pedig 2007-ben a Kardos Géza emlékéremmel tüntette ki. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karától 2019-ben Pro Facultate Medicinae díjat kapott.

Balogh professzor a nagyhírű szegedi Sebészeti Klinika tekintélyét tovább öregbítette, klinikai oktatói, hazai és nemzetközi sebészközéleti és sebész kollégiumi tevékenységét 2009-ig folyamatosan végezte. 70 éves korában, 2009-ben a Szegedi Egyetemtől emeritus professzori címet kapott.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb