Mindenmás

Napi pakk: egy kicsit szeles, de napos időnk lesz ma Szegeden, rajtol a töri érettségi!

Itt a szerda, az érettségizőkre újabb feladat vár: ma történelemből tesztelhetik a tudásukat Szegeden. Az egész országban középszinten 68 131, emelt szinten pedig 7025 diák vizsgázik ma. Nem csak érettségi vizsgát hoz egyébként a szerda, napsütést és némi szelet is tartogat Szegedre. Mindezek mellett ma Bálint Sándorra, „a legszögedibb szögedire” emlékezünk, de új kiállítás is nyílik városunkban! Mutatjuk a szerda reggel legfontosabb napindító infóit, itt a Szeged365 napi pakk!

NÉVNAPOSOK ÉS A MENTŐK NAPJA

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Ármin, Pálma, Antónia, Armand, Gordon, Jázmin, Mira, Miranda és Palmira nevű Szeged365 olvasónak! A névnaposok mellett

  • ma van a mentők napja Magyarországon. 1887-ben ezen a napon alakult meg az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi orvos kezdeményezésére,
  • de ugyancsak ma van a madarak és fák napja is. A természetvédelmi törvény 64. § szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.”
  • Születésnapos is jutott mára, hiszen 66 éves lett Lang Györgyi színésznő, énekesnő, a Pa-dö-dő egyik “gigászi” egyénisége.

MA MÉG NAPOSABB IDŐNK LESZ, NÉMI SZÉLLEL

Szerdán napközben nyugat-délnyugat felől egyre több felhő érkezik a Dunántúl és a középső tájak fölé, de keleten, északkeleten még délután is sok napsütésre van kilátás, így egyelőre még Szegeden sem lesz szükség az esernyőkre. Az ország döntő részén élénk lesz a délkeleti, keleti szél, amit a Szeged-Győr tengely mentén olykor erős lökések is kísérhetnek. Hajnalban 3-10 fokig hűl a levegő, viszont délutánra 19 fok köré emelkedik a hőmérséklet Szegeden.

ÚJ KIÁLLÍTÁS NYÍLIK MA SZEGEDEN

Hetedhét Hungarikon címmel nyílik ma új kiállítás a szegedi Fekete házban. A tárlaton legendás színészek, zenészek, sportolók, történelmi személyiségek tárgyait láthatják az érdeklődők: megjelenik Nagy Imre órája, a 6-3-as mérkőzés bírói sípja vagy John Lennon nyakkendője.

BÁLINT SÁNDORRA EMLÉKEZÜNK MA

Ahogy minden évben, úgy most is május 10-én Bálint Sándor-emléknapot rendeznek Szegeden, így tisztelegnek a 43 éve elhunyt néprajztudós emléke előtt. A részletes program így fest:

  • 10:30 Koszorúzás Bálint Sándor sírjánál (alsóvárosi temető)
  • 11:20 Koszorúzás a Mátyás téren
  • 14:00 Bálint Sándor-emlékverseny zárása, eredményhirdetés a Szegedi Dóm Látogatóközpontban
  • 17:30 Koszorúzás a Dóm téren
  • 18:00 Ünnepi szentmise Bálint Sándor boldoggá avatásáért a dómban.

CSÖKKEN AZ ÜZEMANYAGOK ÁTLAGÁRA

Az elmúlt hetek trendje folytatódik tovább, május 10-én a benzin bruttó nagykereskedelmi ára 15, a gázolajé 10 forinttal lesz kevesebb. Ez a jelenlegi átlagárakat figyelembe véve 555 forintos literenkénti benzinárat, és 543 forintos gázolaj-árat jelent azokon a szegedi kutakon, amelyek a teljes árcsökkenést érvényesítik az áraikban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb