Kikapcs

Szegedre kerül Kertész Imre kalapja, a 6-3 sípja, Grosics meze és John Lennon nyakkendője – új kiállítás nyílik a Fekete házban

Hetedhét Hungarikon címmel nyílik új kiállítás a szegedi Fekete házban. A tárlaton legendás színészek, zenészek, sportolók, történelmi személyiségek tárgyait láthatják az érdeklődők: megjelenik Nagy Imre órája, a 6-3-as mérkőzés bírói sípja vagy John Lennon nyakkendője. A tárgyakat kortárs képzőművészek öntötték új formába. A kiállítást május 10-én, szerdán 17 órakor nyitják meg a Fekete házban – tájékoztatta szerkesztőségünket kedden az intézmény.

Egy igazán különleges kiállítás nyílik a szegedi Fekete házban május 10-én: a Hetedhét Hungarikon című tárlaton ikonikus személyiségek személyes tárgyait mutatják be, melyekből kortárs képzőművészek készítettek képzőművészeti alkotásokat. A magyar legendák mellett külföldi hírességek, így például John Lennon, Tony Curtis vagy Niki Lauda személyes tárgyaival is találkozhatunk.

A BERLINI FAL EGY DARABJA IS LÁTHATÓ LESZ

A közlemény szerint a hazai ikonikus személyiségek között találunk színészeket, sportolókat, írókat, zenészeket, képzőművészeket és fontos történelmi alakokat is. A látogatók megnézhetik például

  • Nagy Imre óráját,
  • Rákosi Mátyás írógépét,
  • egy darabot a berlini falból
  • és egy szögesdrót-részt a vasfüggönyből,
  • de kiállítják Szabó István csapóját,
  • Karády Katalin kiskanalait,
  • Nemes Jeles László „Oscar-díjas” csokornyakkendőjét
  • és Kertész Imre kalapját is – mindezt képzőművészeti alkotásként.

Mindezek mellett újragondolt formában találkozhatnak a látogatók Cseh Tamás magnójával, Geszti Péter dalszövegével, Örkény zsebórájával, Esterházy Péter szemüvegével. Szintén képzőművészeti alkotásként mutatják be Farkas Bertalan relikviáit, Cseh László szemüvegét, Benedek Tibor köpenyét, Papp László boxkesztyűjét.

Kiállítják azt a sípot is, melyet a legendás 6-3-as mérkőzésen használtak, emellett Puskás cipőjét és Grosics mezét is.

Rendkívül széles és izgalmas tehát a képzőművészeti alkotássá lett tárgyak sora, melyek Kárpáti Tamás gyűjteményéből érkeztek Szegedre. A kiállítást május 10-én, szerdán 17 órakor nyitja meg Sándor Pál filmrendező a szegedi Fekete házban. A tárlat december 31-ig lesz látogatható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb