Közélet

Fékezz, Szeged! Negyven vadonatúj, high-tech traffipaxot vet be a rendőrség

A nemrég nagy port kavart gyorshajtási szigorítással kapcsolatos, az interneten és a sajtóban elterjedt téves információkat tisztázta ma az ORFK sajtótájékoztatón. Óberling József rendőr ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője szerint a rendőrök továbbra sem vadásznak majd az előírt sebességet minimálisan átlépőkre, viszont bejelentette:

Negyven darab új sebességmérő berendezés került a magyar rendőrség birtokába. A TraffiCapture TC-108 készülékek elsődlegesen a rendőrkocsikból történő, mozgó ellenőrzések eszközei lesznek, de állványra helyezett sebességmérőként is használhatók.

MEGSZŰNIK A GYORSHAJTÁSI TŰRÉSHATÁR

A szakember szerint a személysérüléses közúti közlekedési baleseteknél még mindig magasan vezető baleseti ok a gyorshajtás. Egy baleset bekövetkezésének lehetősége, illetve a sérülés súlyossága hatványozottan arányos a sebesség nagyságával. Ezért a rendőrség minden eszközzel igyekszik elérni, hogy a járművezetőkben ez tudatosuljon – idézte Óberling szavait az MNO

Éppen ezért megszűnik a gyorshajtási tűréshatár.

Míg korábban nem járt büntetés azért, ha valaki 50 kilométer/órás sebességkorlátozásnál például 53-mal haladt, ezután akár 1 km/h-s gyorshajtásért is jöhet a csekk – de csak akkor, ha bemérés után megállítják az autóst.

NEM A PÉNZBEHAJTÁS A CÉL

Elhangzott, hogy a szigorítás célja nem a pénzbehajtás. Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője szerint a kiszabott bírságokból befolyó összeg nem a rendőrséghez, hanem az államhoz kerül, a szigorítások utáni többlet pedig ezen a szinten jelentéktelennek számít.

Óberling ezredes többször leszögezte: a rendőrök továbbra is saját hatáskörben dönthetnek, büntetnek-e a gyorshajtásért, és ha igen, milyen mértékben. Továbbra is a komoly, mások testi épségét veszélyeztető gyorshajtókra fognak vadászni, nem pedig azokra, akik 50 helyett 52-vel hajtanak.

NEGYVEN ÚJ TRAFFIPAXOT VÁSÁROLTAK

A közbeszerzési eljárás keretében beszerzett negyven új sebességmérő berendezést is bemutatta ma a rendőrség.

A készülék így néz ki működés közben (via Police.hu):

A 4iG és a rendőrség együttműködésének keretében fejlesztett TraffiCapture TC-108 készülékek nem a VÉDA-rendszer elemei, elsődlegesen a szolgálati gépkocsikból történő, mozgó ellenőrzések eszközei lesznek, de állványra helyezett sebességmérőként is használhatók. A készülékek hitelesítése a mérésügyi hatóság által már korábban megtörtént, alkalmazásuk várhatóan 2023 júniusától kezdődik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb