Kikapcs

Megvan, mikor nyílik az agyagkatonákat bemutató ókori Kína-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban, eredeti színekben fog pompázni az egyik katona

Jól halad az ókori Kína-kiállítás építése Szegeden. A tárlat termein nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: zajlik az agyagkatonák rendezése, végső helyükre helyezése. A kiállításon szereplő egyik katonát pedig színesben is láthatják majd az érdeklődők: a tárgyat restaurátor szakember festi át az eredeti színekre. A kiállítás első része május 26-án fogja megnyitni kapuit a Móra Ferenc Múzeumban – tudtuk meg csütörtökön.

Nagy erőkkel dolgoznak a Móra Ferenc Múzeum munkatársai az ókori Kínát bemutató kiállítás első részének építésén: folyamatban van az agyagkatonák elhelyezése a kiállítóterekben. A kiállításon egy igazi különlegesség is látható lesz, ugyanis az egyik replika katonát a múzeum restaurátor szakembere eredeti színekre festi át. A manapság szürkésbarna, agyagszínű szobrok ugyanis eredetileg csodás színekben pompáztak.

KÜLÖNBÖZŐ MINTÁK SZERINT FESTIK MAJD LE A REPLIKÁT

A szobrok elkészítése a következők szerint zajlott:

  • egy futószalagszerű rendszerben kialakították az üreges törzset, a lábakat, a karokat.
  • A szárítást, majd égetést követően nedves agyag segítségével állították össze a szobrokat.
  • A fejeket külön készítették el erre szakosodott szobrásziparosok, vékony agyagrétegből egyedire alakítva az arcokat.
  • Ezeket ugyancsak a kiégetésüket követően illesztették a szobrok testéhez.
  • A végső fázisban pedig különböző színekkel festették le a szobrokat, külön az arcokat, kezeket, külön a haj vagy a viselet elemeit.

Napjainkban ezeket a csodálatos, élénkszínű festéseket azonban már nem látni a katonákon, mert amint oxigénnel érintkeztek, a festékpigmentek egyszerűen leperegtek róluk. Ezért tűzte ki célul a Móra Ferenc Múzeum, hogy megmutassa, hogyan is nézhettek ki többezer évvel ezelőtt a katonák: különböző minták alapján festi le az egyik replika katona szobrot a múzeum restaurátor szakembere.

KÉT RÉSZBŐL FOG ÁLLNI A KIÁLLÍTÁS

Az ókori Kína-kiállítás két részből fog állni: az első, agyagkatonákat bemutató egységet május 26-án, pénteken nyitják meg. A második egység, mely a sanghaji múzeumból érkező műkincseket mutatja be, várhatóan a Múzeumok Éjszakáján tárja ki kapuit.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb