Mindenmás

Meghalt Lang Györgyi, a Pa-dö-dö Szegeden született énekesnője

Hosszú, méltósággal viselt betegség után ma délután otthonában, barátai és családja körében, álmában távozott Lang Györgyi – számolt be róla a Retro Rádió. A közismert énekesnő pont 10 napja töltötte 66. születésnapját.

Kevesen tudják Lang Györgyiről, hogy Szegeden született:

1957. május 10-én látta meg a napvilágot a Napfény Városában.

Az érettségit is a Radnóti Miklós Gimnáziumban tette le, de nem a szegediben, hanem az egyik fővárosiban. 20 évesen kezdte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, a diploma megszerzése után 1988-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, emellett több filmben is játszott. 1988-ban Falusi Mariannal megalakították a Pa-Dö-Dő együttest.

Nevük a balettszaknyelvben honos francia kifejezés, a „pas de deux” (kb. „kettesben”, párban való tánc) kifejezés fonetikus átírása.

Még 1988-ban az Interpop Fesztiválon mutatkoztak be, ezt egy évvel később követte a Pa-Dö-Dő I. albumuk, és rendszerváltás után jelent meg a Bye-Bye Szása, szovjet katonák kivonulásáról szóló daluk, amely igazán ismertté tette a párost.

Az énekesnőnél 28 éves korában sclerosis multiplexet diagnosztizáltak – írta a 24. 2021 végén egy sztrókot is kapott, ekkor a beszédközpontja sérült, a jobb karja pedig lebénult.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb