Mindenmás

Napi pakk: boldog szülinapot, Szeged! Gyönyörű napsütésben búcsúzik a Borfesztivál és a Hídivásár

Ragyogó napsütésben és 28 fokos melegben köszönthetjük városunkat 304. születésnapja alkalmából. Ma van hivatalosan Szeged Napja, annak emlékére, hogy ezen a napon városunk visszakapta a szabad királyi város rangot. Az ünneplés mellett a mai nap a búcsúról is szól: utolsó napjához érkezett ugyanis a Szeged Napja Ünnepségsorozat. Ma még lesz lehetőséged egy jó borozásra a Széchenyi téren, vár a Hídivásár, ahogy a többi helyszín programjai is. Használd ki a jó időt és vesd bele magad ma még utoljára az ünnepi forgatagba, mi pedig közben továbbra is hozzuk a legfrissebb híreket, itt a Napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Konstantin, Teofil, Mirella és András nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Szeged napját hagyományosan május 21-én ünnepeljük, Szeged 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban „a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként” ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot. III. Károly király írta alá Szeged szabad királyi várossá nyilvánításának oklevelét, amelyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott városunknak. Az adománylevélben szereplő címer lett a város új címerének alapja is.
  • Ma van a Magyar Honvédelem napja.
  • 96 éve született Zwack Péter nagyvállalkozó, diplomata. Az Unicum híres gyomorkeserű titkos receptjének egyik birtokosa.
  • 83 éve született Pécsi Ildikó, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, rendező (Indul a bakterház).
  • 10 éve halt meg Erőss Zsolt székely hegymászó, az első magyar aki járt a Föld legmagasabb hegycsúcsán.

MA 28 FOKBAN BÚCSÚZTATHATJUK EL A BORFESZTIVÁLT

Jó hír a Borfesztivál látogatóinak, vasárnap sokat fog sütni a nap Szegeden, de elszórtan ezen a napon is kialakulhat átmeneti jelleggel futó zápor, esetleg zivatar térségünkben. A kora reggeli órákban 12 fokot mérhetünk, délután pedig folytatódik a nyárias meleg, 28 fokra számíthatunk Szegeden és környékén.

UTOLSÓ NAPJÁHOZ ÉRKEZETT A SZEGED NAPJA ÜNNEPSÉGSOROZAT

Ma még utoljára borozhatunk a Széchenyi tér platánfái alatt, szemezgethetünk a Hídivásár kézműves portékái közül és belevethetjük magunkat a Dóm téri kavalkádba. A részletes programokat alábbi cikkünkben találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb