Közélet

Rétvári Bence szerint Brüsszel nem fizet, túlzsúfoltak a börtönök, így szabadon engedik az embercsempészeket

Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök – többek között erre hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A politikus tájékoztatóját azzal kezdte, hogy Magyarország védi az Európai Unió külső határait, Brüsszel pedig 650 milliárd forinttal, azaz több mint 1,5 milliárd euróval tartozik hazánknak, ugyanis ennyit költöttünk határvédelemre 2015 óta.

AZ IRDATLAN MAGAS ÖSSZEG 1 SZÁZALÉKÁT FIZETTE KI EDDIG BRÜSSZEL

“Ennek a hihetetlenül nagy összegnek eddig mindössze az 1 százalékát térítették meg. Az Európába érkező illegális bevándorlókat a déli határon mi állítjuk meg, az embercsempészeket mi fogjuk el és tartjuk fogva. A mi határvadászaink és rendőreink állnak a határon télen és nyáron, és erőn felül dolgoznak azért, hogy a magyar és európai családok biztonságban legyenek” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az EU nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogva tartási költségeire, sem börtönök építésére, azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva.

A hazai börtönök azonban az elfogott több mint kétezer embercsempész miatt túlzsúfolttá váltak. Magyarországgal szemben korábban eljárásokat indítottak, arra hivatkozva, hogy embertelenek a körülmények a túlzsúfoltság miatt – mutatott rá.

TÖBB MILLIÁRD FORINTOT EMÉSZT FEL ÉVENTE, HOGY EL KELL TARTANI AZ EMBERCSEMPÉSZEKET

Rétvári Bence kitért arra is, hogy az embercsempészettel kapcsolatos bűncselekmények miatt fogva tartottak eltartásának éves költsége több milliárd forint. Egy elítélt embercsempész átlagosan csaknem 5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte továbbá, hogy a reintegrációs őrizet kiterjesztésével az elítélt és Magyarországról jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az ország területét, ám ez nem a büntetés eltörlését jelenti. Amennyiben nem hagyják el az országot, visszakerülnek a börtönbe.

„Az intézkedés célja, hogy az embercsempészek büntetésének költségeit ne a magyar adófizetők állják. Az intézkedés 808 fogvatartottat, többségében a Magyarországgal szomszédos államok polgárait érinti. Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök” – nyomatékosította.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb