Közélet

Tömegesen engedi el a börtönből a magyar állam a külföldi embercsempészeket – Ausztria szigorítja a határellenőrzést és berendelték a magyar nagykövetet

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn azt közölte, hogy minisztériuma berendeli a magyar nagykövetet – írja a Reuters nyomán a 24.hu. A lépés oka, hogy sajtóhírek szerint a magyar állam tömegével engedi szabadon a külföldi embercsempészeket azért, mert a magyar börtönök túlzsúfoltak. Ezzel megegyezően Ausztria vasárnap elrendelte a határellenőrzés szigorítását is.

Schallenberg az EU-s külügyminiszterek brüsszeli csúcstalálkozója előtt újságíróknak azt mondta, a magyar nagykövetnek tisztáznia kell a helyzetet a fennálló vitában. Mint fogalmazott: “Azt gondoljuk, hogy ennek nagyon rossz üzenete van.”

TÚLZSÚFOLTAK A BÖRTÖNÖK, ELENGEDIK A KÜLFÖLDI EMBERCSEMPÉSZEKET

A magyar nagykövetet tulajdonképpen azért rendelik be, mert egy április végén hatályba lépett kormányrendelet lehetővé teszi, hogy ezek az elítéltek kiszabadulhassanak a rácsok mögül, a magyar állam “cserébe” csupán azt kéri tőlük, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarországot – írja a hvg.hu. A portál szerint a gond csak az, hogy a magyar állam tömegével engedi el a külföldi embercsempészeket azért, mert a magyar börtönök túlzsúfoltak.

Magyarul szinte az amnesztiával felérő lehetőséget kapnak a magyar kormánytól a Magyarországon embercsempészet miatt elítélt külföldiek, köztük olyanok, akik szervezett bűnözői csoportok tagjai. A magyar állam ugyanis még azt se nagyon ellenőrzi, hogy a külföldi bűnözők valóban elhagyják-e az országot, visszatérnek-e anyaországukba, letölteni-e a büntetést.

A MAGYAR CSEMPÉSZEK A BÖRTÖNBEN MARADNAK

„Emellett az is csak rajtuk múlik, hogy letöltik-e a fennmaradó büntetésüket ott, ahová végül mennek. A hazai börtönökben mindez feszültséget okoz a rabok között, hiszen ugyanazért a bűncselekményért ülő magyarok nem szabadulhatnak, ami szerintük diszkrimináció. Különösen azok után rossz az üzenete ennek a lépésnek, hogy a terrorizmusért elítélt Budaházy György is kegyelmet kapott, amit a nem erőszakos bűncselekmények miatt elítéltek néznek értetlenül” – írja a hvg.hu. A portál tud olyan esetről, amikor román állampolgárságú elítélteket Tiszalökről helikopterrel fuvaroztak el a román–magyar határig.

Közben az ugyanazért elítélt magyar állampolgárok nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, mint a külföldiek.

A kormányinfón Gulyás Gergely azzal indokolta a gyakorlatot, hogy túl drága a külföldi elítéltek fogva tartása, és egyébként is túlzsúfoltak a börtönök. A magyar börtönökben a fogvatartottak több mint 13 százalékát a külföldi teszik ki (közel 2600 ember). A lap szerint volt olyan afgán embercsempész, akit 5 évnél is hosszabb fegyházbüntetésre ítéltek, és elméletileg Afganisztánba kellett volna visszamennie, de ehelyett a szabadulása után Franciaországba ment.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb