Szegedi Arcok

„Amikor látom, hogy él a hely, amit én terveztem, akkor érzem, hátradőlhetek” – exkluzív interjú Varró Zoltán belsőépítésszel, aki eddigi legnagyobb díját köszönheti Szegednek

Varró Zoltán neve már-már legendás a belsőépítészek körében: a designert a legjobbak között tartják számon a világon, hiszen ő a mai napig az egyetlen magyar tervező, aki korábban elnyerte a hotel- és étterem design Oscar-díjaként is emlegetett amerikai Gold Key Awards-ot. Nagy büszkeségünkre, pont a szegedi Science Hotel sajátosan kialakított belterének köszönhetően zsebelhette be a rangos elismerést még 2016-ban.

De nem ez az egyetlen vendéglátóhely városunkban, melynek a neves szakember öntötte csodás formába belső tereit. Varró Zoltán varázsolta szerethetővé és barátságossá a Reök és a Delimo Cukrászdák designját, megigézve bennük az igazi, klasszikus, kávéházi hangulatot. Ezek után sejthető, ha az elismert szakemberrel Szegeden futunk össze, biztosak lehetünk benne, hogy valami nagy durranás készül. El is csíptük egy beszélgetésre a designert, akivel stílszerűen a Reök Cukrászdába ültünk be.

MINDEGYIK MUNKÁJÁRA A GYERMEKEKÉNT TEKINT

Elsőként arról faggattuk a belsőépítészt, milyen érzés visszatérni egy olyan épületbe, melynek belső terét ő tervezte. Zoltán elárulta, mindegyik munkájára a gyermekeként tekint, s szerencsére már nagyon sok gyermeke van szerte a világban, jóleső érzéssel tölti el, amikor meglátogatja ezeket a helyeket. „Mindig az a legjobb, amikor körülnézek és látom, hogy még mindig aktuális a design, és, hogy szeretik a vendégek” – mondta el, majd a hely varázsának köszönhetően egy kicsit nosztalgiázva visszarepültünk az időben, 2018-ba, amikor a Reök Cukrászda mai arca megszületett. 

PONT ANNNYIRA RÉGI, AMENNYIRE MAI IS

„Már az első pillanatban, amikor elhozott a tulajdonos és megmutatta a helyet, megfogalmazódott bennem, hogy mi lenne, ha csinálnánk ide egy igazi cukrászdát, egy olyan kávéházat, mely a nagybetűs értelemben a klasszikus tradíciókat követi. Azt mondtam, hogy nem is értem, hogy az elmúlt 100 évben, miért nem kávéház volt itt, mert szerintem ez a hely erre született” – idézte fel a kezdeteket Varró Zoltán. Mint mondta, természetesen a Reök emellett annyira mai, amennyire mainak kell lennie. A kávéházaknak pont ez a lényege, hogy nemtelen, kortalan, hiszen egy klasszikus, régi kávéházba mindig mindenki szívesen beül. Zoltán számára pedig ez egy fontos inspiráció volt. „Persze úgy kellett megcsinálni, hogy bár egy múzeum épületében vagyunk, mégsem egy múzeumot akartunk létrehozni. A Reök-ben pont ezt szeretem, és úgy látom a szegediek is, hogy pont annyira régi, mint amennyire mai is” – folytatta a belsőépítész. Hozzátette, a design megalkotásánál természetesen ügyeltek arra, hogy az épület méltán tükrözze a rá jellemző szecessziós jegyeket, melyek tökéletesen passzolnak a régi kávéházi hangulathoz, de persze van benne egy csomó olyan poén is, mint az óriás lámpabúrák és állólámpák, amik maivá teszik és szerethetővé.

SZEGED KÜLÖNLEGES HELYET FOGLAL EL A SZÍVÉBEN

Zoltán arra is kitért, Szeged nagyon különleges helyet foglal el a szívében, hiszen eddigi legfontosabb és legnagyobb díja városunkhoz fűződik az életében: a szegedi Science Hotellel nyerte el 2016-ban, a vendéglátóipari design legrégibb és legrangosabb díját, a Gold Key Awards-ot. „Ez tényleg egy elképesztően nagy dolog, magam sem hittem el soha, hogy valaha részese lehetek ennek az élménynek” – árulta el a belsőépítész. Mint mondta, számára minden díj nagyon fontos, hiszen visszaigazolást adnak az ember munkájáról, hogy jófelé halad. Különösen a nemzetközi elismerések, mint a Gold Key Awards, mellyel nem csupán saját hírnevét öregbítette, hanem városunk nevét is megismertette a szakma krémjével. ”Még a Szeged nevet is alig tudták kimondani és nem sok mindenki tudott róla, hogy hol, merre van, és milyen városról van szó. Egy ilyen esetben ez különösen nagy büszkeség, hiszen csak az eredményt, a színtiszta design-t ismerték el” – mesélt a díj New York-i átadójáról Zoltán.

„AMIKOR LÁTOM, HOGY ÉL A HELY, AMIT ÉN TERVEZTEM, AKKOR ÉRZEM, HÁTRADŐLHETEK”

Természetesen a nemzetközi elismerések sora itt nem ér véget: hozott már el díjakat Hongkongtól Londonig, szerte a világból, mindenhonnan, ami óriási dolog, de, mint Zoltán elárulta, egy olyan belsőépítész, designer számára, aki hoteleket, éttermeket, vendéglátóhelyeket is tervez, a legnagyobb elismerés mindig a vendégek visszaigazolása. Az, amikor azt látja, hogy jól érzik magukat az adott helyen, szeretik, élvezik és jókat beszélgetnek benne. „Amikor megérkezem egy általam tervezett helyre és látom, hogy él, akkor érzem, hátradőlhetek. Számomra ez a legnagyobb boldogság” – zárta gondolatait Varró Zoltán. Azt is megtudtuk a szakembertől, hogy a cikkünk elején említett nagy durranás valóban készülőben van Szegeden, de egyelőre titkos még a projekt, egy biztos, a közeljövőben egy újabb Varró Zoltán remekműben gyönyörködhetünk majd városunkban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb