Közélet

Külpolitikai pofozkodás, Pünkösd hétfőre: a Novák Katalint kritizáló román külügynek lőtt vissza a Sándor-palota

A Sándor-palota szerint a román külügyminisztérium tiltakozása a köztársasági elnök erdélyi látogatása során tett megnyilvánulásai miatt túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan – írta az MTI. A konfliktus azt követően tört ki, hogy a szegedi származású Novák Katalin feltöltött a Facebook oldalára egy videót, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a “Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.

A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása során elhangzott, szerintük “nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”.

A Mandiner ennek kapcsán kereste meg a Sándor-palotát, amely erre reagálva fogalmazott úgy, a román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan.

A Sándor-palota reakciója szerint a szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Végezetül pedig az erdélyi reformátusok köszöntését idézte: “Békesség Istentől!”

Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a “Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb