Kikapcs

A nyári égbolt egyik legfényesebb és legszebb színű csillaga ragyog ma fel Szeged egén: ritka égi jelenségnek lehetünk tanúi

A június 3-ai estén különleges együttállásnak lehetünk szemtanúi: a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, a vörösen fénylő Antares közelébe suhan égi kísérőnk, aki ráadásul éppen telihold állapotában örvendezteti meg a csillagot, közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A NYÁRI ÉGBOLT EGYIK LEGFÉNYESEBB ÉS LEGSZEBB SZÍNŰ CSILLAGA

Az Antares a nyári égbolt egyik legfényesebb és legszebb színű csillaga, a Skorpió csillagkép legfényesebb tagja. A telihold pereme és az Antares mindössze 19 ívperc távolságra lesz egymástól az éjszakai égbolton, a jelenet lenyűgöző égi látványt fog nyújtani. A Hold átmérője 30 ívperc, tehát ennek kétharmadának megfelelő távolságban lesznek egymástól, ami nagy ritkaság. Szabad szemmel a két égitest egymáshoz közel látszik, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a valóságban 13 milliárdszor távolabb van tőlünk a csillag, mint a Hold.

TELIHOLD IDEJÉN VAN A LEGKÖZELEBB

A Hold nem kevesebb mint 99,8%-a fürdik majd napfényben, tehát szinte pontosan (kb. 6 óra híján) telihold idején köszönt be a közelség. Az égi párost nézve a színek összjátéka is lenyűgöző lesz: a Hold kékesfehér-ezüstös fénye és az Antares gazdag, mélyvörös színe közötti éles kontraszt érdekes vizuális összjátékot hoz létre, amely szépségével mindenképp magával ragadja a megfigyelőket.

ÉJFÉL UTÁN NEM SOKKAL LESZ A LEGLÁTVÁNYOSABB

A közelség június 3-áról 4-ére virradóan, 00:07-kor lesz a legszorosabb, ekkor a páros 16 fokkal a horizont déli iránya felett tündököl majd, ezért a tereptárgyaktól mentes déli horizont elengedhetetlen a megfigyeléshez. A páros szinte egész éjszaka megfigyelhető, napnyugta után nem sokkal már a délkeleti horizont felett készülnek a parádéra, és nagyjából hajnali fél 4-kor tűnnek el a délnyugati égbolton.

Forrás: svabhegyicsillagvizsgalo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb