Kikapcs

Hamarosan megkezdődhet a tiszavirágzás, van, ahol már megpillantották a kérészeket!

A tiszavirágzás 2023 egyik leginkább várt, csodálatos természeti jelensége lesz Szegeden. A kérészrajzás rendre június második felében indul be, de kisebb-nagyobb eltérések lehetnek. A Tisza magyarországi szakaszán a folyó hőmérséklete már meghaladta a 20 fokot, ami kedvező a kérészek násztáncának, így ha minden igaz, hamarosan csodás látvány fogadhat bennünket.

A 2022-es tiszavirágzás egyébként június 10-e körül kezdődött, először a Fekete-Körösön és a Tisza Szeged alatti szakaszán figyeltek meg kisebb rajzásokat, a vízhőmérsékletek pedig az ideihez hasonlóak voltak, így lehet, hogy már csak napok vannak hátra. Ezt bizonyítja az is, hogy Szegedtől nem messze, a határ túloldalán már arról írnak a Tisza szerelmesei, hogy sikerült meglesni az első kérészt, így hamarosan tényleg beindulhat az előrajzás a folyón.

AZÉRT KEL KI, HOGY SZAPORODJON ÉS SZINTE AZONNAL ELPUSZTULJON

A Tisza virágzásának azt nevezzük, amikor a tiszavirág (Palingenia longicauda) nevű nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napjairól szól. Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon. A 8-12 cm-es rovar csak a tisztább vizekben él meg, sajnos Európa legtöbb folyójából már eltűnt. Szerencsére a Tisza és egyes mellékfolyóiban még megtalálható.

A kérészek három évig lárvaállapotban nevelkednek a víz alatt, az agyagos partoldalba vájt üregeikben, ahol többnyire három nemzedék él együtt. Ez idő alatt kb. 15–25 alkalommal vedlenek. Minden évben, ha a megfelelő hőmérsékleti viszonyok elérik a szükséges értéket, a kérészek megkezdik rajzásukat. Általában június közepétől a hónap végéig tart. A látványos természeti jelenség intenzitása évről évre változó. Elsőként 1726-ban Luigi Ferdinando Marsigli, olasz hadmérnök írta le, amikor Magyarországon járt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb