MindenmásVideo365

Tömeggyilkoshoz hasonló mészárlást tervezett egy norvég állampolgár hazánkban, lecsapott rá a TEK (videóval)

Nyilvános videói szerint a tömeggyilkoshoz hasonló mészárlást tervezett az a Budapesten élő norvég állampolgár, akit a TEK műveleti egysége múlt héten fogott el. A KR NNI terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt indított vele szemben büntetőeljárást. A 45 éves férfit a bíróság a hétvégén letartóztatta – közölte kedden a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI) a Terrorelhárítási Központ (TEK) értesítette arról, hogy egy Budapesten élő norvég férfi az elmúlt időszakban több olyan videót tett közzé egy videómegosztó portálon, amiben emberek megölését tervezi. A KR NNI Nyomozó Főosztály munkatársai a jelzést követően azonnal megkezdték a felvételek elemzését, az azokon szereplő férfi beazonosítását, illetve az általa tervezett cselekménnyel kapcsolatos valamennyi információ beszerzését.

TÚL AKARTA SZÁRNYALNI BREIVIKET

A közlemény szerint a 45 éves norvég állampolgár által közzétett videók arról szóltak, hogy a 2011-es – Anders Behring Breivik által végrehajtott –  77 halálos áldozattal járó cselekményt akarja túlszárnyalni. A rögzített anyagok nagy részében norvégül beszélt, de néhány videóban angolul fenyegetőzött. Szájából ilyen mondatok hangzottak el: „Elveszek mindent, ami számít, ami értékes, elpusztítom az országot. Csak figyeljetek! ….  Bárhol támadhatok. …. Repülő, reptér, vasúti pályaudvar, semmi nem probléma nekem. …. El fogom pusztítani az ártatlanokat.”

TÖBBSZÖR ELÍTÉLTÉK MÁR NORVÉGIÁBAN

A nyomozók az adatgyűjtés során felvették a kapcsolatot a norvég rendőrséggel is, és szóbeli tájékoztatásuk alapján kiderült, hogy a férfit hazájában korábban már többször elítélték különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt. A beszerzett információk alapján szükséges volt a férfi mihamarabbi elfogása, így a jelzést követő pár órán belül meg is történt az összehangolt akció, aminek végrehajtására – a cselekmény súlyára, valamint a férfi előéletére tekintettel – a KR NNI a TEK-et kérte fel. Budapesti albérletében fogták el 2023. június 14-én. A lakásban a rendőrök kutatást tartottak, majd minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

SZOMBATON LETARTÓZTATTÁK

A férfit előállítását követően a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. A bíróság szombaton a férfit letartóztatta, a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani.     

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb