Mindenmás

Óriás ázsiai imádkozó sáskák telepedtek meg Szegeden

Az óriás ázsiai imádkozó sáska stabilan megtelepedett Szegeden, illetve a várossal nyugati irányban határos kisebb településeken, de már szórványosan Budapesten is észlelték – számol be a felfedezésről a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) a blogján. Mint kiderült, az első példányt Zákányszéken regisztrálták, de már városunkban is megtalálható jó pár példány.

“Golyóstoll méretű ázsiai imádkozósáskákat találtak Magyarországon. Bár ezzel a hazai rovarállomány egy új példánnyal gazdagodott, egyelőre nem tudni, örülhetünk-e nekik” – írják, majd hozzátették, hogy emberi közvetítéssel az utóbbi években több nagyméretű, trópusi-szubtrópusi tájakon őshonos fogólábú-faj indult meg Európa felé, egyikük pedig Magyarországot is elérte: az óriás ázsiai imádkozó sáska, (Hierodula tenuidentata) amely egy nagytestű, látványos, legtöbbször zöldes vagy néha barnás-sárgás színű ragadozó rovar.

ŐSSZEL ŐSSZEL LÁTHATJUK ŐKET

Az esetek többségében a hosszabb élettartamú nőstény példányok láthatóak, amelyek ősszel peterakás miatt elhagyják a fák lombkoronáját. A fogólábúak (Mantodea) minden faja ragadozó, általában más ízeltlábúakkal táplálkoznak, de nem vetik meg a kannibalizmust sem. Magyarországon évente egy nemzedékük fejlődik, a hazánkban őshonos ájtatos manónál (Mantis religiosa) az ázsiai óriás erőteljesebb testfelépítésű, nyakpajzsa rövid és széles, első pár szárnyain pedig egy-egy feltűnő, fehér folt látható. Szokatlan külleme miatt egyébként észlelői előszeretettel fotózzák.

AZ ELSŐ PÉLDÁNY CSONGRÁD-CSANÁDBAN BUKKANT FEL

Első ismert hazai példánya 2019-ben, a Csongrád-Csanád vármegyei Zákányszéken egy kertben bukkant fel, de a következő években Zákányszékről és más dél-alföldi településekről a faj petetokjai és lárvái is előkerültek, megtelepedését bizonyítva. 2020-ban Budapesten, Dél-Budán is észleltek egy kifejlett példányt, 2021 őszén pedig a Városligetben keltett feltűnést több nagyméretű nőstény. A jelenlegi ismereteik alapján az óriás ázsiai imádkozó sáska stabilan megtelepedett Szegeden és a vele nyugati irányban határos kisebb településeken.

SZERBIÁBÓL IS ÉRKEZHETTEK

Az MTM megjegyzi, az első példányok Szeged környékére akár önerőből, Szerbia irányából is érkezhettek. A budapesti előfordulásai emberi közreműködéssel magyarázhatóak, az elmúlt évek enyhe telei bizonyosan segítették a melegkedvelő rovar új nemzedékeit Közép-Európában. De a kutatók hangsúlyozzák: a védett hazai fajhoz hasonlóan az emberre nézve az új jövevény is teljesen ártalmatlan, sőt a lombkoronában megbúvó kártevők, köztük az inváziós poloskafakok pusztításával jelenléte a kertben elvileg akár hasznos is lehet. Ám további kutatások szükségesek ahhoz, hogy az új faj hazai jelenlétét értékelni tudjuk. 2022 őszén Magyar Természettudományi Múzeum rovargyűjteményébe került egy élő és egy halott példány. Bár mostanáig itthon csak egyetlen fogólábú fajt ismertünk, például Romániában már négy faj él, a Balkánon pedig ennek legalább a kétszerese.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb