Közélet

Könnyített a kormány: egyelőre nem kell minden lángossütőnek, cukrászdáknak és kávézóknak élőben közvetítenie azt, hogy mennyit esznek és isznak a vendégei

Júliustól már a vendéglátóüzletek és turisztikai attrakciók számára is bevezetésre kerülő NTAK adatszolgáltatási kötelezettség mostanra szinte kézzelfogható kihívássá vált, ezért a szakaszos bevezetést javasolta a Magyar Turisztikai Ügynökség. Ezt most úgy tűnik, hogy a kormány meg is fogadta, hiszen módosították a rendeletet.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a kormány elé azt a javaslatot terjesztette be június elején, miszerint csak a 100 millió forint nettó árbevétel feletti szolgáltatók legyenek az első szakaszban érintettek. Esetükben is vendéglátóüzletenként vagy attrakciónként kell a nettó bevételt számolni, de annak is csak a vendéglátásból vagy az attrakcióhoz kapcsolódó jegyértékesítésből származó részét.

100 MILLIÓ FORINT A HATÁR

Az Index szerint úgy fest, a kormány meg is fogadta a javaslatot, hiszen 2023. július 1. napjától a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő adatok szolgáltatására és továbbítására kizárólag azon:

  • vendéglátóüzlet üzemeltetője köteles, amelynek a mindenkor hatályos TEÁOR-nómenklatúra szerinti vendéglátás-tevékenységből származó 2022. évi nettó árbevétele,
  • turisztikai attrakció üzemeltetője köteles, amelynek a turisztikai attrakció szolgáltatásaihoz kapcsolódó jegyértékesítéséből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot”

– olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendeletből. Eszerint teljes egészében megfogadták az MTÜ javaslatát, ami mentőöv lehet rengeteg szegedi vállalkozásnak.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb