Mindenmás

Habzó víz, haltetemek, elpusztult hódok – súlyos környezetszennyezés történt a Hódtó-Kis-Tiszai csatornában

Komoly természeti katasztrófa történt az elmúlt napokban a Hódtó-Kis-Tiszai csatornában. Több száz kiló hal veszett oda, és védett hódok is elpusztultak. A vízben igen magas nitráttartalmat mértek, és az ATIVIZIG szakemberei dolgoztak a kármentesítésen.

Szomorú, sajnálatos, súlyos természeti katasztrófa történt az elmúlt napokban a Hódtó-Kis-Tiszai csatornában – tudta meg a Promenad24 több olvasótól. A laphoz forduló vásárhelyiek azt mondták, barnás, habzó folyadék árasztotta el a csatornát. Akkora volt a hab, hogy az kibukott a csatorna szélén, s kifolyt a földre. A mérések, mintavételek szerint kimagaslóan magas nitráttartalmat mértek a vízben.

HALAK ÉS HÓDOK ÉS PUSZTULTAK EL

A környezetszennyezés hatására brutális pusztítás történt: több száz kiló hal veszett oda (pontyok, kárászok), és a lebői csatornaágon több védett hód is elpusztult – közölték a vásárhelyi olvasók közül többen is. Hozzátették, a szakemberek mostanra már eltávolították a haltetemeket, s úgy tudják, sikerült megállítani a szennyezést is. A portál megkereste az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot (Ativizig), valamint – miután közismerten a Hódtó-Kis-Tiszai csatornába ömlik a vásárhelyi szennyvíztisztító telep tisztított szennyvize – a vásárhelyi szennyvíztisztító telep tulajdonosát, az önkormányzatot, illetve az üzemeltető Alföldvíz Zrt.-t is.

AZ ATIVIZIG KIEMELTE A HALTETEMEKET

A Promenad24 érdeklődésére az Ativizig arról tájékoztatott, hogy 26-án valóban halpusztulást észleltek a csatornában. Hozzátették, a több száz kiló elpusztult halról szóló híreket nem tudják megerősíteni, ám arra nem tértek ki, hogy akkor pontosan mennyi ponty, kárász esett áldozatul a szennyezésnek. Munkatársaik az elpusztult haltetemeket kiemelték a vízből. „A vízügy által a víztérből kiemelt haltetemek ártalmatlanítása, szakmai felügyelet mellett, megtörtént” – közölte Kozák Péter igazgató. Az igazgatótól azt is kiemelte, a jelek szerint valóban sikerült mostanra megállítaniuk a szennyezést. Kozák Péter azt mondta, a korábban érintett csatornaszakaszon további halpusztulást nem tapasztaltak, s a 29-i, csütörtöki mintavételezés alkalmával kollégáik sok élő kishalat láttak a csatorna vizében, ami mindenképpen pozitív, biztató jel. Arra a kérdésre, hogy mi történhetett, mi okozhatta a pusztítást, az Ativizig a következő választ adta:

„A vízügy által, nem akkreditáltan vizsgált vízmintákban magasabb nitrátértékeket mutattunk ki. A nitrát jelenléte valószínűsíthetően a vásárhelyi szennyvíztisztító telepről történő bevezetésből, illetve a jelentős csapadékmennyiség következményeként, a mezőgazdasági területeken alkalmazott növényvédő szerek talajból történő bemosódásokból származhat”.

AZ ALFÖLDVÍZ NEM KAPOTT BEJELENTÉST

A vásárhelyi szennyvíztisztító telepet üzemeltető Alföldvíz a következőket írta: „A Hódtó Kis-Tiszai csatornában a környezet szennyezésre utaló jelet az Alföldvíz nem észlelt, az ügyben a csatorna üzemeltetőjétől és a vízminőséget felügyelő hatóságok részéről nem érkezett jelzés a társasághoz” – fogalmaztak válaszlevelükben. Hozzáfűzték, a tisztított víz minőségét rendszeresen ellenőrizik, s a szennyvíztisztító-telep üzembe állítás óta teljesíti a tervezett tisztítási paramétereket. A portál kereste a vásárhelyi önkormányzatot is, ám ők nem válaszoltak a levelükre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb