Közélet

Amputálni kellett az egyik Koszovóban megsérült, Vásárhelyen szolgáló katona végtagját

Amputálták a Koszovóban megsérült egyik magyar katona végtagját – közölte pénteken a Honvédelmi Minisztérium. A NATO békefenntartó erejében (KFOR) részt vevő magyar katonákat május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecsán település polgármesteri hivatalánál. Az ott összegyűlt szerb tüntetők a korábbi választás eredménye miatt vonultak utcára, majd rátámadtak a NATO-katonákra.

A sérült magyar katonák egy részét a honvédség repülőgépe másnap hazaszállította Magyarországra, akkor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter összesen 27 magyar sérültről számolt be. Közülük 12 főt szállítottak haza május végén, ebből 11 fő a hódmezővásárhelyi MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnál szolgál.

A BETEG ÁLLAPOTA STABIL

„Felépülésük érdekében a Magyar Honvédség és a katonaorvosok a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek. A magas szintű orvosi ellátás ellenére, a beteggel való előzetes konzultációt követően, a sérülés óta biztosított kezelések eredményeit figyelembe véve, egyiküknél végtagamputációval járó beavatkozásra volt szükség, amelyet az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben végeztek el pénteken. A műtét rendben lezajlott, a beteg állapota stabil” – áll a minisztérium közleményében.

TOVÁBBRA IS SZOLGÁLHATNAK

Hozzátették: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek és Böröndi Gábor altábornagynak, a Honvéd Vezérkar főnökének egyértelmű szándéka, hogy a szolgálatteljesítés során maradandó károsodást szenvedett katonáknak lehetőséget biztosítsanak a további szolgálatra a Magyar Honvédség kötelékében, amennyiben ez az érintettek szándékával megegyezik – írja a Telex.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb