Közélet

Tizenegy hódmezővásárhelyi katona sérült meg Koszovóban, nemrég hozták őket vissza Magyarországra

A magyar katonák bizonyították rátermettségüket, azt, hogy bízhatunk bennük, rendületlenül helytállnak, bármilyen feladat elé is kerülnek külföldön vagy itthon – mondta a honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Koszovóban megsérült katonákat hazaszállító repülőgép landolását követően. A 12 sérültet – akik közül 11 fő a hódmezővásárhelyi MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnál szolgál – szállító katonai gép nem sokkal délután 3 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. A miniszter a gép érkezése után a fedélzeten néhány szót váltott a katonákkal.

ÖSSZESEN 27 SÉRÜLTÜNK VAN, 12-EN JÖTTEK MOST HAZA, KÖZÜLÜK 11 VÁSÁRHELYEN SZOLGÁL

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezt követően újságíróknak nyilatkozva kiemelte: a magyar katona ismét helytállt, hősiesen teljesítette kötelességét. 

“Nemzetközi kötelékben, olasz-amerikai parancsnokság alatt került az a magyar manőverező század bevetésre tegnap Koszovóban, amelyik a tüntetőkkel került összetűzésbe”

– közölte, majd hozzátette, összesen 27 sérültünk van, 12-en jöttek a repülőgépen most. Közölte azt is, mindenkinek, a súlyosabb sérülteknek is stabil az állapotuk, életveszélyes sérült nincs. A hazaérkezett sérültek találkozhatnak családtagjaikkal, majd a Honvédkórházba szállítják őket.

A miniszter kitért arra: a katonák elmondták neki, hogy

“az incidens sokáig tartott és rendkívül erőteljes volt”.

A magyar katonák a sérülésük ellenére is bátran helytálltak, többen – akik erre képesek voltak – visszamentek a feladat végrehajtására – mondta

TÖMEGOSZLATÁSI FELADATOKRA VETETTÉK BE ŐKET, AMIKOR MEGSÉRÜLTEK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: Magyarország számára nagyon fontos a Nyugat-Balkán stabilitása, Magyarország nemcsak diplomáciailag, gazdaságilag, de katonailag is jelen van, a NATO által biztosított KFOR-misszió keretében. Mint emlékeztetett, ez a misszió jelenleg olasz parancsnokság alatt áll, korábban Kajári Ferenc vezérőrnagy volt a KFOR parancsnoka.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a hazaérkezett 12 sérült közül 11-en a hódmezővásárhelyi MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnál szolgálnak, egyikük pedig tartalékos katona.

A NATO békefenntartó erejében (KFOR) részt vevő katonákat hétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál. Az ott összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára. A sérült magyar katonákért hétfő este indult a honvédség repülőgépe, amelynek fedélzetén ott volt Kajári Ferenc – írta közleményében az MTI.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb