Mindenmás

Napi pakk: 30 fok, élénk szél, és a nap, amikor felfedezték az algyői kőolaj- és földgázmezőt

El sem hisszük, de befutott a hét utolsó munkanapja! Marad a nyárias meleg időjárás, de elszórtan lehetnek záporok és zivatarok, valamint a szél is élénknek ígérkezik ma Szegeden. Azért mi hoztunk egy tuti programot, és már most szólunk: teljes útlezárás van a Madách utcában! Indul a péntek, itt a Szeged365 napi pakk!

NÉVNAPOSOK ÉS AZ ALGYŐI KŐOLAJ- ÉS FÖLDGÁZMEZŐ TÖRTÉNETE

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Apollónia, Brendon, Cirill, Cirilla, Donald, Félix, Kira, Kirill és Metód nevű Szeged365 olvasónak! Néhány érdekesség:

  • 816 éve született Árpád-házi Szent Erzsébet. A ferences harmadrend, a ciszterciek, az Erzsébet-apácák, a pékek, a koldusok, az özvegyek, az árvák, az ártatlanul üldözöttek, a csipkeverők és a fátyolkészítők védőszentje.
  • Ugyancsak ezen a napon született Ringo Starr, a Beatles dobosa,
  • valamint Szabó Győző színész, reklámgrafikus, író (Valami Amerika).

Sőt, ez is érdekes lehet: 58 éve ezen a napon egy Tápén végzett vízfúrásnál olajkitörés történt. Ekkor fedezték fel az algyői kőolaj- és földgázmezőt. A történet szerint a hatvanas évek elején az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt által végzett geofizikai, szeizmikus mérések mutatták ki az algyői boltozatot, amelyen a Tröszt 1965-ben megkezdte 1. számú kutatófúrását. Eközben ugyanezen a területen a Vízkutató és Fúró Vállalat által Tápén végzett vízfúrásnál olajkitörés következett be 1965. július 7-én. Az algyői 1. számú kúttal megkezdődött olajmező-kutatás így folytatódott egy nagyobb területen, ezt követte a feltárás és a termelés feltételeinek megteremtése. Az algyői kőolaj- és földgázmező Magyarország eddigi legnagyobb – nemzetközi mércével mérve is jelentős – szénhidrogén előfordulása, amelynek felfedezése fordulópontot jelentett a hazai szénhidrogénipar történetében.

ELSZÓRTAN ZÁPOROK ÉS ÉLÉNK SZÉL LESZ MA SZEGEDEN

Pénteken elszórtan, kezdetben keleten, északkeleten, napközben pedig főleg a déli és keleti tájakon, vagyis Szeged környékén fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. Ugyanakkor mindenhol kisüt majd hosszabb-rövidebb időre a nap. Az északias szél többfelé élénk, erős lehet. Délutánra 26 és 31 fok közé melegedhet a levegő.

NAGY DOBÁSRA KÉSZÜL A FEKETE HÁZ ÉS A MALÁTA

Kulturális-gasztronómiai hétvégét tartanak Szegeden a Fekete házban. Július 7-9. között exkluzív tárlatvezetésekkel, koncertekkel, különleges vacsorákkal és egy egyedülálló Faludy-esttel is várják az érdeklődőket. Mindezek mellett ezen a hétvégén mutatják be azt a három új alkotást, mely a Hetedhét Hungarikon című kiállításhoz érkezik. A mai program így fest:

  • 19.30: Exkluzív tárlatvezetés a Hetedhét Hungarikon c. kiállításon a gyűjtővel, Kárpáti Tamással
  • 21.00: Vacsora a Malátában, a Fekete ház udvarán
  • 21.30: Folk Roses koncert a Fekete ház udvarán

TELJES ÚTLEZÁRÁS A MADÁCH UTCÁBAN

Csatornabeszakadás miatt csatornahálózati hibajavítási munkálatokba kezdett a Szegedi Vízmű a Madách utcában, a Vidra utca és a Bocskai utca közötti szakaszon. A munka teljes útlezárással jár.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb