Közélet

Bekeményít a kormány: egekbe emelik a pénzbírságokat, kijött egy új rendelet

Több ponton is módosította a szabálysértési törvényt a kormány, a pénzbírság legalacsonyabb összege 6500, a legmagasabb pedig 200 ezer forintra emelkedik – derült ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából. Mint az Index megjegyezte, az előbbi eddig ötezer, az utóbbi pedig 150 ezer forint volt, vagyis mintegy 30 százalékos emelés történt. A törvénycsomag-módosítással a fiatalkorúakra vonatkozó szankciókon és a helyszíni bírságokon is szigorítottak, de a jövőben másképp számítják a közmunkákat is, mint eddig.

A legfontosabb változásokat a törvényeket, kormányrendeleteket tartalmazó Magyar Közlöny legutóbbi, július 6-án éjszaka megjelent száma tartalmazza, cikkünkben innen szemlézünk.

  • A szabálysértések esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege 6500, legmagasabb összege pedig 200 ezer forintra emelkedik. A két szám eddig 5 és 150 ezer forint volt, vagyis mintegy 30 százalékos emelés történt. A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 300 ezer forint volt a maximum, ami 400 ezer forintra emelkedett.
  • Változtak a fiatalkorúakra vonatkozó szankciók, azon fiatalkorúak esetében, akik a szabálysértés elkövetésekor a tizennegyedik életévüket már betöltötték, de a tizennyolcadikat még nem. Az esetükben a pénzbírság legmagasabb összege 50 ezer forint, a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 100 ezer forint volt. Ez módosult 65 ezer, illetve 130 ezer forintra. Nőtt a helyszíni bírság legmagasabb összege is, 25 ezer forint helyett már 32 500 forint szabható ki.
  • Jelentősen emelkedett a helyszíni bírság összege is. Eddig ötezer forinttól 50 ezer forintig állapíthatták meg, ami hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 70 ezer forintig terjedhetett. Mostantól viszont hatezer-ötszáz forinttól 65 ezer forintig mozoghat a büntetés, hat hónapon belüli újabb szabálysértés elkövetése esetén pedig 90 ezer forintig terjedhet.

VÁLTOZOTT A BÜNTETÉSEK KÖZMUNKÁBA TÖRTÉNŐ BESZÁMÍTÁSA IS

Mint az Index kiszúrta, az is változott, hogyan számítják be a büntetési tételekbe a közmunkákat. Korábban a szabálysértési őrizet, valamint a négy óránál tovább tartó előállítás minden megkezdett órája helyébe 200 forint pénzbírságot kell beszámítani. Ez az összeg most száz forinttal emelkedett.

Változott a meg nem fizetett pénzbírság következménye is. A pénzbírságot meg nem fizetés esetén a bíróság szabálysértési elzárásra változtatja át, ötezer forintonként egynapi szabálysértési elzárást kellett számítani, ami 6500 forintra emelkedett. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb