Közélet

Az egész országban korlátozzák a betegek laborvizsgálatait

Országos szinten korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait – írta a 24.hu. Egyes Pest megyei háziorvosok ugyanis a napokban kaptak egy levelet, amelyben az állt, hogy egy laborkéréssel kérhető laborparaméterek számát 15 darabban korlátozzák, azaz tizenötféle elemet lehet egyszerre kérni.

Szintén korlátozzák a háziorvosok által kérhető sürgős laborkéréseket is, és a jövőben indoklásra lesz szükség, amit a laborszolgáltató orvosigazgatója dönt majd el a rendelkezésre álló adatok alapján.

ANYAGI OKOK ÁLLNAK A HÁTTÉRBEN

A korlátozásokat és megszorításokat azért kénytelen bevezetni a laborszolgáltató, írja Kunetz, mert a laboratóriumi vizsgálat is a Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) alá eső szolgáltatás. A TVK az Egészségtudományi Fogalomtár meghatározása szerint „a járóbetegellátásra és az aktív fekvőbeteg-szakellátásra vonatkozóan szolgáltatónként, éves szinten, havi bontásban meghatározott elszámolható teljesítmény mennyiség.”

A teljesítményen belül egy egységnyi finanszírozás 1,98 forint értéket képvisel, ami azonban a NEAK által meghatározott teljesítmény felett van, arra minimális finanszírozást nyújt, jelen esetben egységenként 0,144 forintot, azaz a normál finanszírozás hét százalékát. Így minél nagyobb arányú a NEAK által töredéken fizetett szolgáltatás, a szolgáltatónak annál nagyobb vesztesége keletkezik. Az év első öt hónapjában 804 százalékos volt NEAK limiten felüli túlteljesítés. A TVK-n felüli rész pedig veszteségként könyvelődik el, ráadásul a szolgáltatás költsége az energiaárak jelentős növekedése, illetve az infláció miatt is erősen megnőtt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb