Közélet

Létrejött az SZTE új tüdőgyógyászati klinikája – a Szegedi Tudományegyetem részeként működik tovább a deszki szakkórház

Július 1-jétől a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) részeként működik tovább a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza. Fendler Judit, a SZTE kancellárja az integrációról tartott hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, Csongrád-Csanád vármegyében olyan, a regionális együttműködésen alapuló egészségügyi irányítási modell jött létre, amely országos szinten egyedülálló.

Komoly szinergiák vannak az egyetem és az egykori deszki kórház között. Mind a két fél sokat profitál az eddigieknél szorosabb, formalizáltabb együttműködésből. A kórház a betegellátás mellett a korábbiaknál is jobban bekapcsolódhat a kutatásba, oktatásba és az egyetem társadalmi szerepvállalásába. Az integrációnak köszönhetően – miközben a betegellátás zavartalanul folytatódik – lehetőség nyílik az ellátásszervezés és egyes műtéti tevékenységek racionalizálására, az egynapos beavatkozások arányának növelésére, valamint egyes szakmai tevékenységek átszervezésére – közölte a kancellár.

AZ INTEGRÁCIÓVAL LÉTREJÖTT AZ SZTE ÚJ TÜDŐGYÓGYÁSZATI KLINIKÁJA

Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnöke kifejtette, a deszki kórház az elmúlt évtizedekben a tüdő- és szívbetegek ellátásában nagyon szoros funkcionális egységet alkotott az egyetemmel. Deszken olyan gyógyítómunka folyt, amely kiegészítette az egyetem tevékenységét. A településen működött 1989 óta az egyetem tüdőgyógyászati tanszéke, a kardiológiai ellátás számára pedig komoly hátteret nyújtott az a rehabilitációs munka, amely Deszken folyt.

A professzor kitért arra, hogy a járvány még szorosabbra kovácsolta az együttműködést: minden a betegellátással, logisztikával kapcsolatos tevékenységét összehangoltan végezte a két intézmény. Az integrációval létrejött az SZTE új tüdőgyógyászati klinikája, a rehabilitációs munka pedig szervezetileg is betagozódott az egyetem kardiológiai ellátásába.

1980-BAN BŐVÜLT KARDIOLÓGIÁVAL AZ INTÉZMÉNY

Bálint Beatrix, az immár az SZTE Deszki Multidiszciplináris Centrum nevet viselő intézmény igazgatója elmondta, a kórház központja 1880-ban épült a Gerliczy család kastélyaként egy héthektáros park közepén. A család negyven évvel később eladta az államnak a kastélyt, ahol tbc-s gyermekek kórházát alakították ki. A második világháborút követően az intézmény az ország első csont-tbc-vel foglalkozó kórházává vált, a fertőző kór leküzdését követően kiterjesztették működését az összes tüdőbetegségre, majd 1980-ban a Dél-Alföld első kardiológiai rehabilitációs osztályával bővült az intézmény.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb