Mindenmás

Napi pakk: berobban a hőség a Napfény városába, mától másodfokú hőségriasztás van érvényben Szegeden

Ugyan a hétvégén is nagyon meleg volt Szegeden, a java még csak most jön: pokoli forróság lesz egész héten a városban, ma kapásból 37 fokig is melegedhet a levegő. Pontosan ezért másodfokú hőségriadó van érvényben az egész országban, dél körül és kora délután ne tartózkodjunk a napon, ha megtehetjük. Este 19 órától a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar zenél a Dugonics téren, ez pedig itt a Szeged365 Napi pakk, a kávéd mellé!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kívánunk minden Amália nevű olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 167 éve ezen a napon megszületett Nikola Tesla, a váltóáram rendszer feltalálója
  • 74 éve ezen a napon megszületett Dunai Tamás, Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
  • 172 éve ezen a napon meghalt Louis Daguerre francia feltaláló, tájkép- és dekorációfestő, a fényképezés egyik úttörője
  • 85 éve ezen a napon Howard Hughes 91 óra alatt körberepülte a földet
  • 69 éve ezen a napon megszületett Neil Tennant a Pet Shop Boys együttes énekese
  • 50 éve ezen a napon meghalt Somogyi Erzsi, kétszeres Kossuth-díjas színésznő

MA BEROBBAN A KÁNIKULA SZEGEDEN

Ma megérkezik a kánikula a Napfény városába, fülledt, meleg időre lehet számítani a hét első napján Szegeden. Dél környékén és kora délután is igen magas lesz az UV sugárzás, így ha megtehetjük, ilyenkor ne tartózkodjunk a napon. Zápor, zivatar csak a Dunántúlon és északon alakulhat ki helyenként, Szegeden viszont semmiféle csapadékra nem számíthatunk. A nyugati-északnyugati szél többfelé élénk, helyenként erős lehet. 32-37 fokos kánikulára készülhetünk.

NEM CSAK MA, EGÉSZ HÉTEN NAGYON MELEG LESZ, ÉLETBE LÉP A MÁSODFOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS

Az egész országra másodfokú hőségriasztás van érvényben mától – ezt Müller Cecília, országos tisztifőorvos rendelte el még pénteken. Azt javasolja, hogy a legmelegebb órákban lehetőség szerint ne tartózkodjunk a napon. Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére. A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérik a teljes lakosságot – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat –, hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket.

MA ESTE A FRICSAY FERENC VÁROSI FÚVÓZENEKAR ZENÉL A DUGONICS TÉREN

A Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar Szeged város életének meghatározó színfoltja, még 2000-ben alakult. 2010 vége óta Gyimóthi Zoltán az együttes zenei vezetője. A zenekar tagjai olyan Szegeden tanuló, dolgozó többségükben amatőr zenészek, akik bár nem léptek zenei pályára, komoly elhivatottsággal állítják a zenekar szolgálatába több éves, esetenként évtizedes zenekari tapasztalatukat. A zenekar törzstagsága mára mintegy 50 főre duzzadt.

A zenekar repertoárját képezik – egy fúvószenekar esetében elengedhetetlenül – a „klasszikus” fúvószenekari indulók, ezenfelül a koncert-fúvószenekari hangzás megszólaltatása is cél, többek között könnyű- és komolyzenei átiratok, filmzenék előadásával. Ma este 19 órától pedig a Dugonics téri szökőkút mellett zenélnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb