Közélet

Megvan, hogy meddig kell dolgozniuk a jogviszonyváltás miatt felmondó tanároknak

Jelentős béremelést terveznek a tanároknak, miközben csökkennek a terheik, ráadásul ebben az évezredben nem volt még ilyen átfogó szakmai egyeztetés törvényjavaslatról – mondta Maruzsa Zoltán az Origónak adott interjúban, amelyből kiderült azt is, hogy október végéig kell dolgozniuk a jogviszonyváltás miatt felmondó tanároknak.

Maruzsa részletezte, hogy mikor távozhatnak a pedagógusi pályáról azok, akik nem fogadják el a 2024. január 1-jén a közalkalmazotti jogviszony helyébe lépő köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt és annak speciális szabályait.

  • Szeptember 15-ig értesítik a munkáltatók a munkavállalókat a törvényből fakadó változásokról, vagyis arról, hogy január elsejétől milyen új szerződésük lesz.
  • Szeptember végéig tudnak rá reagálni.
  • Aki nem fogadja el a változtatást, annak november végével szűnik meg a jogviszonya, a feladatait október végéig kell ellátnia.

De Maruzsa szerint a döntő többség elfogadja majd a változást. Mert bár „a baloldal azt állítja, hogy több ezer fő távozására kell számítani. Az egészségügyi jogviszonynál is ezt mondták, de nem így lett, hazugságnak bizonyult. Mi jóval optimistábbak vagyunk” – tette hozzá. Az államtitkár azt is megemlítette, a törvény állandósítja azt a szabályt, hogy nem tiltott a nyugdíj és a bér együttes folyósítása a tovább dolgozó pedagógusoknak, akik komoly munkaerő-tartalékot jelentenek.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb