Közélet

Joe Biden egy emberrel fogott kezet a NATO-csúcson: Orbán Viktorral

Vilniusban gyűltek össze a NATO-tagországok vezetői július 11-én, a találkozón csoportkép is készült a megjelent elnökökről és miniszterelnökökről. A Bloomberg tudósítója a Twitteren közzétett egy rövid felvételt arról, ahogy Joe Biden amerikai elnök beáll a csoportképbe. A felvételen látszódik, hogy Biden egyetlen emberrel fog kezet, mielőtt elfoglalja a helyét: Orbán Viktorral.

A kézfogás előtti pillanatot egyébként Orbán Viktor is megosztotta a Facebook-oldalán:

AZ UKRAJNAI HÁBORÚ ÉS A SVÉD NATO-CSATLAKOZÁS A TÉMA

A Telex azt írja, hogy a magyar miniszterelnök kedd reggel érkezett meg a litván fővárosba a NATO-csúcsra, amelynek legfontosabb témái az ukrajnai háború és Svédország NATO-csatlakozása. A csúcstalálkozón Orbán egyeztet majd Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is Svédország csatlakozásáról – közölte kedd délelőtt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh azt mondta, a miniszterelnök ezután közölheti a kormány álláspontját.

TECHNIKAI KÉRDÉS A SVÉD CSATLAKOZÁS

Kedd reggel Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a Facebookon azt írta: „a kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása”. A magyar kormány az eredeti tervek szerint már tavaly ősszel jóváhagyta volna a svédek és a finnek csatlakozási kérelmét is, ám ez végül nem történt meg. A finnek kérelmét végül márciusban hagyta jóvá az Országgyűlés. A svédekét viszont azóta sem.

TÖRÖKORSZÁG IS BEADTA A DEREKÁT

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfő este bejelentette, hogy mos már a sokáig ellenálló Törökország is támogatja Svédország NATO-csatlakozását. Korábban Szijjártó utalt arra, hogy a „szoros a kommunikáció” Ankarával, és „amennyiben elmozdulás történik, akkor természetesen az ígéretünket, miszerint Magyarország nem fog késleltetni egyetlen országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb