Közélet

A nyár végén Ukrajnába utazik Novák Katalin köztársasági elnök, elfogadta Zelenszkij meghívóját

Elfogadta az ukrán kormány meghívását Novák Katalin, a szegedi születésű államfő részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján Kijevben – válaszolta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága a Telex kérdésére.

A szegedi születésű Novák Katalint alig egy hónapja csíptük el a városban, a REÖK Kézműves Cukrászda teraszán, most pedig kiderült, hogy augusztus végén Ukrajnába utazik. Ahogyan a Telex írja, ez egyben azt is jelenti, hogy a köztársasági elnök újra személyesen találkozhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Novák Katalin a kijevi út előtt ellátogat Kárpátaljára, hogy az ottani magyarsággal ünnepelje augusztus 20-át, Szent István király ünnepét – tette hozzá a Sándor-palota.

A KRÍMI PLATFORM AZ UKRÁN ELNÖK KEZDEMÉNYEZÉSÉRE ÉLETRE HÍVOTT NEMZETKÖZI FÓRUM

A Krími Platform egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezésére életre hívott nemzetközi fórum, amelynek célja, hogy Ukrajna konzultációkat folytasson és egyeztessen partnereivel a Krím félsziget orosz annektálásáról, az orosz megszállás következményeiről, és arról, hogy miként lehetne ezt a megszállást megszüntetni – írja a lap. A Platform végső célja, hogy a félszigeten visszaállítsák az ukrán fennhatóságot. A Platform hivatalosan 2021. augusztus 23-án, az első csúcstalálkozón indult útjára Kijevben. Az eseményen részt vett az akkori magyar köztársasági elnök, Áder János is, aki azt mondta, a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért mi pontosan tudjuk, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója. Áder ezután azzal folytatta, hogy Magyarország kiáll a „rokon fájdalom”, valamint a nemzetközi jog iránti elkötelezettség okán Ukrajna szuverenitása, valamint területi integritása mellett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb