Szegedi Arcok

Csatasorba állnak a srácok: három újonc tűzoltó kezdi meg a munkát Szegeden

Hétfőn reggel három új tűzoltót fogadott Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Lupsea Tamás, Kovács Bendegúz és Pajor Péter Albert is most fejezte be tanulmányait a tűzoltó szakképzésen, múlt pénteken volt az iskola ünnepélyes kibocsátó rendezvénye.

A hétfő reggelt már az Igazgatóság épületében kezdték, ahol átvették parancsukat az igazgatótól. Mindannyian más-más okból választotta ezt a hivatást, de mindhárman egyformán elszántak és lelkesek a tűzoltói feladatok iránt – tudtuk meg a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.  

A HELYÉRE KERÜLT TAMÁS

Lupsea Tamás több egyetemen is tanult. Először gépészmérnökként képzelte el a jövőjét, tanult fizika szakon is, legutóbb pedig teológia szakos hallgató volt. Végül egyik területen sem találta meg önmagát és az elvárásait. Tűzoltóként most azt érzi, a helyére került. Februárban indult a képzés, melyet kiváló eredménnyel zárt. Tamás 27 éves, nős, Szegeden él. Rendszeresen fut, többször részt vett már az Ultrabalaton futóversenyen is. Élete legelső szolgálatát csütörtökön veszi majd fel, a „C” csoportban várják majd az újoncot. 

KÜLFÖLDRŐL JÖTT HAZA BENDEGÚZ

Kovács Bendegúz 32 éves, szintén Szegeden él. Több, mint nyolc évet dolgozott külföldön, többek között Svájcban és Svédországban is letelepedett átmenetileg. Mindig tudta, hogy tűzoltó szeretne lenni, de csak hazatérése után tudta terveit megvalósítani. Nem állt távol tőle a rendvédelmi szerv, hiszen szülei annak idején a helyi városőrség alapító tagjai voltak. Szabadidejében szívesen foglalkozik zenével, dobon és gitáron is remekül játszik. Emellett igyekszik kitanulni a bűvészkedés minden titkát, és a testépítéssel is napi szinten foglalkozik. A B szolgálati csoport tagjai várják az új tűzoltót a laktanyában.

ALBERT A LEGFIATALABB

Pajor Péter Albert a legfiatalabb hármójuk közül, 23 éves. Három éve költözött családjával a Dunántúlról Ruzsa településére. Sok barátja dolgozik tűzoltóként, sokat mozgott közöttük. Évek óta eljárt már nézőként a tűzoltó versenyekre is. Végül tavaly döntött úgy, hogy megkezdi tanulmányait. Szabadidejében sokat sportol, ezen belül a foci a kedvence. Ő kezdheti meg leghamarabb a munkát, holnap már szolgálatba áll, és kedden reggel már hivatalosan is szegedi tűzoltóként lépheti majd át a laktanya küszöbét.

AZ IGAZI TANULÁS MOST KEZDŐDIK

Mindhárman tudják, hogy az eddig megszerzett elméleti és gyakorlati végzettség nem elég. Az igazi tanulás még most kezdődik számukra. Sokat kell még látniuk és tapasztalniuk ahhoz, hogy rutinos tűzoltókká váljanak. Ebben természetesen számíthatnak a tapasztalt bajtársaik segítségére is – áll a vármegyei katasztrófavédelem honlapján.  

Fotók: Molnár Krisztina/Csongrád-Csanád VMKI 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb