Sport

Kós Hubert országos csúccsal világbajnok lett 200 méter háton

Kós Hubert fő számában, 200 méter háton országos csúccsal aranyérmet nyert a fukuokai vizes világbajnokság úszóversenyének pénteki napján. A szám másik magyar döntőse, Kovács Benedek az ötödik helyen végzett.

A férfi 200 m hát selejtezőjében Kós 1:57.27 perccel megnyerte futamát, összesítésben pedig a harmadik lett. Az elődöntőben Kós egyéni legjobbjától (1:55.95) mindössze négy századdal maradt el, de azzal is megnyerte futamát, és ott is harmadik időt mondhatta magáénak a továbbjutók mezőnyében. A fiatal kiválóság a péntek délelőtti programban a férfi 100 méter pillangóval tervezett, de végül nem áll rajtkőre a selejtezőben, hogy a 200 méter hát esti döntője koncentráljon.

KOVÁCS BENEDEK IS INDULT

A férfi 200 m hát döntőjének másik magyar résztvevője, Kovács Benedek – aki tavaly vb-döntőt úszott ebben a számban a Duna Arénában, majd a római Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert – a selejtezőből a 14. helyen ment tovább (1:58.17), az elődöntőben pedig 1:55.89 perces idővel megjavította egyéni csúcsát (1:56.03), és a második idővel lépett döntőbe.

KÓS BEGYÚJTOTTA A RAKÉTÁKAT

A rajt után Kós kiválóan, Kovács a mezőnnyel együtt jött le a falról, majd 50 m-nél előbbi a harmadik, utóbbi a negyedik volt. Akkor a francia Mewen Tomac fordult elsőként. A második 50 m-en az egyik favorit, az amerikai Ryan Murphy előzött és átvette a vezetést, de jött Kós is, aki másodikként fordult a táv második felére. Kovács a hatodik helyen érte el a falat.

Kós ekkor begyújtotta a rakétákat, folyamatosan közelített Murphyre, és még bőven a forduló előtt megelőzte az amerikait. Közben Kovács a hetedik helyre csúszott vissza. Az utolsó hosszon Murphy próbált visszaelőzni, de volt tartalék Kósban is, aki visszaverte a támadást, és 1:54.14 perces úgy magyar csúccsal óriási győzelmet aratott! Kovács 1:55.85 percces egyéni csúccsal feljött az ötödik helyre – írja az Index.

SOHASEM GONDOLTA, HOGY EZT A SZÁMOT FOGJA ÚSZNI

“Fantasztikus érzés, főleg, hogy egy évvel ezelőtt a vb-n pont lemondtam a hátat és 200 vegyest úsztam. Sosem gondoltam volna hogy ezt a számot fogom úszni vb-n, most meg világbajnok vagyok. Szerintem ez a Bob Bowman hatás, fél éve edzem vele Arizonában, nagyon jó edzéscsoportunk van és érti a munkáját, fantasztikus együtt dolgozni” – mondta a világbajnoki címet követően a helyszínen Kós Hubert. A régi országos csúcsot Bernek Péter tartotta, aki a vb-t közvetítő M4 Sport szakértőjeként a döntő előtt biztosra vette, hogy 2017-ben úszott, akkor vb-6. helyet érő 1:55.58 perces országos rekordját ma átadják a múltnak. Erre mindkét magyart esélyesnek tartotta.

EZ VOLT HAZÁNKNAK A 35. ARANYÉRME

Kós Hubert a 35. magyar aranyérmet szerezte meg az úszó-világbajnokságok történetében, míg az 50-es medencében rendezett eddigi világbajnokságokon a teljes vb-éremgyűjtemény 81 medálból áll – emlékeztetett összeállításában az MTI. A hírben kiemelték: a magyarokkal legutóbb 2007-ben, Melbourne-ben fordult elő, hogy nem szereztek aranyérmet, arra viszont még nem volt példa, hogy érem nélkül térjenek haza egy világbajnokságról.

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb