Közélet

Az áfával trükközött egy csongrádi társaság, fennakadt a NAV hálóján

Nem várta meg a vizsgálatot: a partnerénél feltárt szabálytalanságok hatására önellenőrzést nyújtott be és egymillió forintot fizetett meg a költségvetésnek az áfával trükköző csongrádi társaság. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezúttal is az Online Számla rendszer adatainak elemzésével szűrte ki a gazdasági partnerek ellentmondásos számlakiállításait – tudatta szerkesztőségünkkel szerdán a NAV.

Mint kiemelték, a NAV az online számlaadatok segítségével azonosítja azokat a gazdasági kapcsolatokat és számlázási szabálytalanságokat, amelyek az adóelkerülés kockázatát hordozzák magukban. Az adatok rendszeres és célzott szűrésével a szokásostól eltérő, egymásnak ellentmondó gazdasági események hamar a felszínre kerülnek.

FENNAKADT A HÁLÓN AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓ

Így akadt fenn a NAV hálóján az az egyéni vállalkozó is, aki egy társaságnak végzett munkájáról állított ki heti rendszerességgel áfás számlát, annak ellenére, hogy alanyi adómentesként ezt nem tehette volna meg. Amikor a számlákat befogadó cég észlelte ezt a szabálytalanságot, az egyéni vállalkozót arra kérte, váltson ki olyan adószámot, amellyel szabályosan állíthat ki áfás számlát. A vállalkozó ezt meg is tette, a korábbi, szabálytalan számláit érvénytelenítette, ám ezzel párhuzamosan, ugyanazokról a teljesítésekről új számlákat állított ki.

A partnerek tehát annak ellenére, hogy tudták, eljárásuk szabálytalan, továbbra is megpróbálták az áfalevonást biztosítani a számlabefogadó cégnek. A szabálytalan számlakorrekciókat azonban a NAV az Online Számla rendszerben érzékelte, és ellenőrzés alá is vonta az egyéni vállalkozót. Mivel a vizsgált számlákat a vállalkozó alanyi adómentes időszakában állította ki, az ügyletek utáni adófizetési kötelezettség pedig a gazdasági események teljesítési időpontjában keletkezik, a NAV megállapította, hogy az adó áthárítására semmiképpen sem kerülhetett volna sor.

ÖNKÉNT NYÚJTOTT BE ÖNELLENŐRZÉST

Miután a számlabefogadó társaság szembesült azzal, hogy az adóhatóság ellenőrzése leleplezte partnerénél a szabálytalanságot, önként nyújtotta be a szükséges önellenőrzéseket: csaknem 1 millió forint kötelezettségnövekedést vallott be, amit meg is fizetett.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb