Közélet

Jövőre már fel is kell esküdniük a tanároknak, hogy taníthassanak, egyes tantárgyak oktatásához pedig nem lesz szükség pedagógus végzettségre

Az új pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendelet-tervezete szerint jövőre esküt kell tenniük a tanároknak ahhoz, hogy taníthassanak. A tervezet továbbá arra is kitér, hogy egyes tantárgyak oktatásához nem lesz szükség pedagógus végzettségre.

2024. május 31-től csak akkor tölthetnek be pedagógus munkakört a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha felsőoktatási intézményben esküt tettek – írja a Népszava az új pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendeletének tervezete alapján.

A rendelet-tervezet nem tér ki a pedagógusok bérezésére vonatkozó részletszabályokra, egyedül a gyakornokok bére van egységesen bruttó 440 ezer forintban meghatározva, ami kedvezmények nélkül nettó 292 ezer forint.

TOVÁBBI PEDAGÓGUSHIÁNYRA SZÁMÍTANAK

A lap beszámolója szerint a rendelet-tervezetből az is látszik még, hogy a kormány további pedagógushiányra készül. A rendelet ugyanis lehetővé tenné, hogy az integrált természettudomány tantárgyat biológia, fizika vagy kémia szakos tanárok is taníthassák. Továbbá arra is lehetőséget ad, hogy ha nincs megfelelő végzettségű pedagógus egy munkakör betöltésére, abban az esetben legfeljebb öt évig tanárként foglalkoztatható az is, akinek van valamilyen természettudományos felsőfokú képzettsége.  De a honvédelmi nevelés-oktatáshoz sem kell pedagógusvégzettség, hanem elég lesz a katonai szakképzettség is.

ASSZISZTENSEKBŐL IS HIÁNY VAN

A szaktanárok mellett hiány van pedagógiai asszisztensekből is, amit a tervezet úgy orvosolna, hogy a jelmez- és viselettáros, a hangszerkarbantartó és a pedagógiai felügyelő munkakörök megnevezését átírják pedagógiai asszisztensre, a gyermek- és ifjúságvédelmi munkakört pedig gyógypedagógiai asszisztensre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet a lapnak elmondta, hogy a végrehajtási rendelet tervezete ahelyett, hogy megválaszolná a korábbi kérdéseket, csak újabbakat vet fel. Míg Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az új pedagógustörvény érdemben nem járul hozzá az ország versenyképességének javulásához.

EGYRE VONZÓBB A PEDAGÓGUSPÁLYA A KORMÁNY SZERINT

A rekordmagas pedagógusfelvételi adatok is mutatják, hogy a pedagóguspálya egyre vonzóbb a fiatalok számára; az új pedagóguséletpálya-törvény növelte a pedagógushivatás iránti érdeklődést, a pedagóguspályának nőtt a presztízse és a vonzereje – nyilatkozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek. Rétvári Bence közlése szerint az idén 18 845-en jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 10 514-en nyertek felvételt, 9674-en tanulhatnak állami ösztöndíjjal. Az utóbbi hat évben nem volt ilyen magas a felvettek száma, ráadásul a pótfelvételivel még tovább növekedhet ez a szám – jelezte.

“Jó esélyeink vannak tehát arra, hogy a pedagógus-utánpótlás egyre nagyobb számú lesz a következő években. Nagy siker, hogy az utánpótlás tehát nem fogy, hanem idén 67 százalékkal emelkedett”– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy „az egyik legnagyobb az emelkedés a tanító- és óvodapedagógus-képzésben, ahol megduplázódott a felvettek száma, de a tanárképzésre is közel harmadával kerültek be többen”.

A FIATALOKNAK IS VAN ESÉLYE MAGASABB BÉRRE

Kitért arra is, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény sokkal kedvezőbb a pályakezdőknek, mint a korábbi közalkalmazotti bértábla. Mivel az új életpályarendszerben teljesítménybér van, egy fiatalnak is van esélye magasabb fizetést elérni. Az új életpálya megszünteti a fiatal tanárokat kötelezően büntető bérezési elemeket – tette hozzá.

„Fontos, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény megteremtette a nagyarányú pedagógusbér-emelés alapjait. Amennyiben az EU nem tartja tovább önkényesen vissza a Magyarországnak törvény szerint járó forrásokat, úgy több mint a kétszeresére nőhet az idei és jövő évi 10-10 százalékos béremelés. Ezzel öt év múlva, mire a most felvettek végezni fognak, egymillió forintos lesz a pedagógus-átlagfizetés” – mondta az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb