Szegedi Arcok

Boldogkői Zsolt szerint a koronavírus új variánsa meglökte a kórházba kerülők számát, és már nálunk is megjelent

Egyre több embert fertőz meg az Egyesült Királyságban a koronavírus egy újabb variánsa, az úgynevezett Eris. Egyes szakértők szerint ez az omikrontörzs okolható minden hetedik Covid-esetért, ráadásul a kórházban ápoltak száma is jelentősen megemelkedett. Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója úgy véli, egész Európában, így Magyarországon is elterjedhet az új vírusvariáns.

Az Erist mint új variánst július végén azonosították Angliában, de Ázsiában már a megbetegedések 20 százalékát ez a változat okozta. Boldogkői Zsolt az InfoRádióban azt mondta, Európában és az Egyesült Királyságban 10-10 százalékos ez az arány. Szerinte az Eris azért csak mostanában került be a hírekbe, mert a koronavírus az elmúlt időszakban kezdett el igazán erős dinamikával terjedni és a kórházba kerülések száma is nemrégen emelkedett meg drasztikusan, egy hónap alatt 12 százalékkal.

AZ IDŐJÁRÁS IS KÖZREJÁTSZHATOTT

Az MTA doktora hozzátette: nem biztos, hogy az Erisnek tulajdonítható ez a tendencia. Nem kizárt, hogy az időjárási körülmények játszottak jelentős szerepet, ugyanis a mostani nyáron nagyon sok csapadék hullott, ami miatt az emberek sokszor zárt helyiségekbe kényszerülnek. Ugyancsak kedvez a vírus terjedésének a nedves és párás levegő, valamint az is, hogy az UV-sugárzás is sokkal kisebb.

A VÍRUS LEGYENGÜLT

A jelenlegi tünetek nem súlyosabbak a korábbiaknál, viszont az Eris valószínűleg gyorsabban terjed, mint az egyébként is gyors más omikronvariánsok. „Az olyan nagyon komoly tünetek, mint a légszomj, a szaglás elvesztése vagy a láz, már nem annyira jellemzőek – megjelennek, de sokkal kisebb arányban. Ez a vírus kevésbé okoznak olyan komoly komplikációkat, mint a lélegeztetőgépre kerülés vagy a halál” – fogalmazott a biológus. Szerinte ez azért lehetséges, mert egyrészt a vírus legyengült, illetve még van az embereknek immunológiai védelme, ami egyébként folyamatosan csökken.

AZ ERIS VALÓSZÍNŰLEG MÁR JELEN VAN MAGYARORSZÁGON

Boldogkői Zsolt úgy gondolja, az Eris valószínűleg jelen van már Magyarországon is, csak senki sem tudja, milyen arányban. Mint mondta, jelenleg nincs olyan szakember, aki pontosan meg tudná mondani, mi történik majd a következő hetekben. „Nyilván a vírus nem ismeri az országhatárokat. Valószínű, hogy el fog terjedni Európában ez a variáns. Hogy mennyire fogja megemelni a kórházba kerülések számát, azt nem lehet tudni, de én azt mondanám, szinte kizárt, hogy olyan komoly komplikációk legyenek, mint amiket a második és a harmadik hullámban tapasztalhattunk.”

A legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartja, hogy a vírus hosszabb távon még tovább gyengül, valószínűleg csak szezonálisan jelenik majd meg és akkor már csak az immunbetegségben szenvedőknek okozhat valamilyen problémát.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb