Kikapcs

Szegedre érkezik a világ legnagyobb diákolimpiája, 90 ország ifjú zsenijei versengek majd a Napfény Városában

Alaposan felpezsdül a Napfény Városa augusztus végén: alig, hogy véget ér majd a SZIN, már érkezik is 90 ország 360 ifjú Elon Musk-ja és kezdetét veszi a világ legrangosabb, egyben legnagyobb programozási diákversenye, az IOI2023. A rövidítés az International Olympiad in Informatics, avagy a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szavakból ered, az idén 35 éves világeseményt pedig Neumann János születésének 120. évfordulójához kapcsolódva rendezik meg Szegeden, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát 1989 óta rendezik meg, több mint 90 ország kivételes tehetségű diákjai számára. A nagyszabású eseményt közösségi, sport, turisztikai és kulturális programok kísérik. Az IOI a legnagyobb tudományos diákolimpiák egyike, a középiskolás diákok számára minden túlzás nélkül ez a legrangosabb versenyprogramozási esemény a világon. Mint korábban – az év elején szintén Szegeden megtartott, az eseményt előkészítő Winter Meeting idején – megírtuk, a 2023-as, sorban 35. verseny szervezésének jogát Magyarország nyerte el, a rendezvény helyszíne pedig Szeged lesz.

Azt, hogy micsoda nemzeti büszkeség mindez, a legjobban talán az IOI számai mutatják meg: 

  • a versenyen 90 ország 
  • közel 1000 résztvevője – köztük 360 versenyző – vesz részt,
  • az esemény 5 legnagyobb presztízsű nemzetközi diákolimpia egyike,
  • amelybe minden ország 4 diákot nevezhet,
  • viszont Magyarország – mivel az idén a miénk a szervezés joga – ennek a dupláját, nyolc diákot küldhet.

Az augusztus 28 és szeptember 4. között esedékes Nemzetközi Informatikai Diákolimpia attól is különleges, hogy a világon végigsöprő koronavírus-járvány miatt 2019 óta ez lesz az első verseny, amikor minden versenyző személyesen vehet részt a megmérettetésen.

Magyarország egyébként egyszer már otthont adott az eseménynek, 1996-ban, Veszprémben. A legelső ilyen jellegű megméretés 1989-ben volt, akkor még tizenhárom ország részvételével, 2023-ban pedig már több mint 90 ország diákjai mérik össze tudásukat a Napfény Városában.

Az eddigi 33 informatikai diákolimpián a magyar csapat 13 arany-, 36 ezüst- és 46 bronzérmet szerzett. Az aranyérmesek között 1992-ben Magyarország adta az abszolút győztest is. Tizenegy olimpián fordult elő eddig, hogy az összes versenyzőnk érmet szerzett, 1995-ben három versenyzőnk is aranyérmes lett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb