Közélet

„Ez már nem Szerbia, ez már Szíria” – Járőrözésbe kezdtek a hajdújárásiak a migránslövöldözés és a gránátrobbanás után

Elegük lett a szerb hatóságok tehetetlenségéből a hajdújárásiaknak, ezért maguk indultak járőrözni az erdőbe szombat este. Előzőleg ugyanis ismeretlenek kézigránátokat dobtak az egyik családi házra, feltételezésük szerint migránsok vagy embercsempészek. Mint megírtuk, két gránát fel is robbant, és károkat okozott. Az esti járőrözés közben szinte azonnal bujkáló migránsokba botlottak, akik ezután elhagyták a helyszínt. A helyiek szerint a hatóságok nem segítenek nekik.

ELFOGYOTT A TÜRELEM

Feldúltan és mérgesen gyűltek össze szombat este a helyiek Hajdújáráson az előtt a családi ház előtt, ahol egy nappal korábban két kézigránát is felrobbant. „Elfogyott a türelmünk, ha a rendőrök nem tesznek valamit, akkor mi vesszük kézbe az irányítást, ha kell, lezárjuk az autópályát vagy a vasutat, hogy megakadályozzuk őket” – mondták a feldühödött lakosok a falugyűlésen, ahol valamennyien egyetértettek abban, hogy úgy érzik, a hatóságok cserben hagyták őket. A migrációs helyzet pedig már annyira elfajult, hogy a rendezésére szerintük drasztikus lépésekre lenne szükség.

EZ MÁR NEM SZERBIA, EZ MÁR SZÍRIA

„Erről véleményt nem lehet mondani, itt már a rendőröknek kellene eldönteni, hogy mit akarnak. Itt vagy rendet csinálnak vagy a lakosság valamit csinál” –mondta egy helyi lakos, Balog Sándor. A migránsok közötti lövöldözések mindennaposak Hajdújáráson. Pénteken este azonban már – feltételezések szerint – a helyi lakosok lehettek az illegális bevándorlók vagy az embercsempészek célpontjai. Kézigránátokat robbantottak ugyanis, az egyik ház kapuja előtt. A repeszek károkat okoztak az épület falában, a kerítésben és a növényekben is, csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia. Az ott lakók ugyanis csupán néhány perccel később értek haza. „Ilyet nem lehet elképzelni. Ez már nem Szerbia, ez már Szíria, mást nem lehet mondani. Mi nem mehetünk szabadon, nem mozoghatunk, de ők meg fegyverrel sétálnak, gránátot dobálnak. Nem csak itt, hanem máshol is” – mondta Balog Sándor.

A HELYIEK FÉSÜLTÉK ÁT AZ ERDŐS TERÜLETET

A helyiek arról is megállapodtak, ha kell, ők fogják járni az erdőket és elküldik onnan az illegális bevándorlókat. Végül úgy döntöttek, nem várnak tovább, hanem azonnal elindulnak. Az összegyűltek gyalog mentek be az erdőbe, majd szétszóródva kezdték el átfésülni a területet. Nem kellett sokáig kutatniuk, mire migránsokba botlottak, de a határsértők azonnal odébbálltak.

A környéken élők végül mindent összegyűjtottek, amit a bevándorlók illegális táboraiban találtak. Így párnákat sátrakat, kábeleket, ruhákat, élelmiszereket és késeket is elhoztak, végül pedig abban állapodtak meg, hogy a jövőben újra és újra szerveznek majd hasonló akciókat, így állnak ki magukért és egymásért. „Itt csak a kormány tehetne valamit, mi kevesek vagyunk ehhez. Nekünk semmilyen eszközünk nincs. Összegyűlhetünk és tiltakozhatunk, de ez semmi, ha a migránsok úgy döntenek, bármikor lelőhetnek minket a fegyvereikkel, ráadásul nekik a nők semmit nem jelentenek” – fogalmazott Vojnić Zelić Ružica helyi lakos.

MINÉL ELŐBB ÁT AKARNAK JUTNI A HATÁRON

A határ mentén húzódó erdősávban a feltételezések szerint több száz bevándorló bujkálhat. A Hajdújárástól csupán 15 kilométerre lévő Horgoson is rendszeresen lehet bevándorlókat látni. Ezen a tanyán is migránsok rendezkedtek be, vadonatúj áramfejlesztő, az omladozó falak közé rejtett új benzines kanna, ideiglenesen összetákolt tábori konyha, ásó és némi élelem. Így néz ki az omladozó épület belseje. A bevándorlók azt mondják: csak néhány napra készültek, mert minél előbb át akarnak jutni az alig pár száz méterre található magyar határkerítésen.

„Nagyon magas a kerítés a magyar határon, ezért nagyon nehéz átjutni rajta. Létrákkal fogunk átmászni. Négy létránk van. Ha sikerül, akkor Ausztria és Németország következik” – mondta egy afgán migráns. A horgosiak azonban nem nézik jó szemmel, hogy a bevándorlók elfoglalják az épületeket. Ráadásul itt is egyre többen félnek a környező településeken történt incidensek miatt. A határmenti településeken élők attól félnek, hogy a lövöldözések, robbantások folytatódni fognak, így vasárnapra ismét falugyűlést hívtak össze – jelenti a Hirado.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb