Közélet

Egészségügyi termékbemutatókon csapják be a szegedi időseket, egy férfi pedig telefonos csalásnak esett áldozatul

Számtalan módon próbálkoznak a csalók pénzt kihúzni az emberekből, most pedig az derült ki, hogy egészségügyi termékbemutatókon csapják be a szegedi időseket. Sőt, a Csongrád-Csanád vármegyei rendőrség ma arra is felhívta a figyelmet, hogy a napokban újabb telefonos csalásnak esett áldozatul egy férfi, akit azzal hívott fel egy magát „banki képviselőnek” kiadó személy, hogy számlájáról utalást indítottak.

Egészségügyi termékbemutatókon csapják be a szegedi időseket. Petrik Sándor, a Dél-Alföldi Fogyasztóvédelmi Egyesület vezetője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a krónikus betegeket a csalók telefonon keresik meg, hogy ingyenes egészségügyi felmérésre hívják őket, ahol aztán olyan termékeket adnak el számukra, melyek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, ráadásul orvosilag sem igazolt a hatásosságuk. Kiemelte, mindig kiemelt óvatossággal kezeljük az ilyen megkereséseket – írja a Rádió 88.

A “BANKI” CSALÁSOK IS ELTERJEDTEK

A fenti módszer mellett a magukat banki alkalmazottnak kiadó csalók is igen aktívak. A szegedi rendőrség pont ma tette közzé, hogy a napokban újabb telefonos csalásnak esett áldozatul egy férfi, akit azzal hívott fel egy magát „banki képviselőnek” kiadó személy, hogy számlájáról utalást indítottak. A csaló készségesen felajánlotta, hogy segít a tranzakció visszavonásában ehhez pedig minden szükséges adatot megkapott a gyanútlan hívott féltől. A hívás kezdeményezője a helyzetet kihasználva több millió forinttal károsította meg a számlatulajdonost.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében az alábbiakra mindenképp érdemes ügyelni:

  • gyanú esetén szakítsuk meg a telefonhívást, majd egyből vegyük fel a kapcsolatot a bank ügyfélszolgálatával,
  • a pénzintézet telefonszámáról annak hivatalos weboldalán tájékozódhatunk, ezt az elérhetőséget célszerű előre elmenteni a mobilunkba,
  • gyanúra adhat okot az is, ha a telefonáló a számlavezető bank megnevezését kéri,
  • sose adjuk meg senkinek az internetbanki jelszavunkat,
  • ne utaljunk pénzt telefonon érkező kérésre! Egy bank nem csinál ilyet!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb