Kikapcs

Vadasparki love story: Franciaországból és Németországból érkezett párja a szegedi párducoknak

Párba álltak a párducok! Saian, az észak-kínai leopárd Franciaországból, Karma, a hópárduc Németországból érkezett a Szegedi Vadasparkba. Természetesen nem egymással állt párba a két új nagymacska, hanem a két rájuk váró hímmel, tudatta az intézmény.

A NEMZETKÖZI FAJMENTŐ TENYÉSZPROGRAM KERETÉBEN ÉRKEZTEK A KÜLÖNLEGES NAGYMACSKÁK

Beszámolójuk szerint az elmúlt években sajnos az idősebb párduc nőstényeik eltávoztak a nagymacskák vadászmezőire. Helyükre a nemzetközi fajmentő tenyészprogramok révén érkeztek új egyedek. Ahhoz, hogy párba álljanak az itt lévő hímekkel az új, még fiatal nőstények, össze kellett őket szoktatniuk a szakembereknek. Ennek utolsó lépései zajlanak most, így a látogatók rövidesen már együtt láthatják Karmát, a Stuttgartból érkezett hópárducot és a franciaországi Thoiry-ből jött Saiant, a rendkívül ritka észak-kínai leopárdot – természetesen nem egymással, hanem a párjukkal. “Bár még mindketten fiatalok, 2-3 évesek, reméljük idővel szaporulatukkal hozzá fognak járulni a tenyészprogram sikeréhez” – írta a Szegedi Vadaspark.

RITKA, VESZÉLYEZTETETT FAJOK

Az észak-kínai leopárdból, amely az Afrikában és Ázsiában élő leopárd vagy más néven párduc alfaja, 500-nál is kevesebb él természetes élőhelyén, és sajnos egyedszáma csökkenő tendenciát mutat. Az alfajt tartó 20 európai állatkertekben jelenleg 52 egyede él.  A hópárduc, bár közeli rokona a leopárdnak, külön fajnak számít. Annak ellenére, hogy hatalmas területen él Belső-Ázsiában, szintén veszélyeztetett faj, mindössze 2710-3386 felnőtt egyede élhet vadon a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listája szerint. Az állatkerti helyzete valamivel kedvezőbb, mint a rokonáé, kb. 200 egyede él 97 európai állatkertben.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás és fotók: zooszeged.hu/Szegedi Vadaspark FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb