Közélet

Bitang meleg lesz a héten: vármegyénkre is másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos

Az országos tisztifőorvos hétfőn 14 órától csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére – írja a katasztrófavédelem. Az ajánlás szerint a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, kerülje a szervezetet terhelő fizikai munkát, ezenkívül javasolják a napi többszöri langyos vizes zuhanyozást.

A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre. A tartós hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre – tették hozzá.

PANASZOKAT OKOZHAT A MELEG AZ IDŐSEKNÉL

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is. Arra is figyelmeztetnek, hogy gyereket, háziállatot senki se hagyjon tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 Celsius-fokra melegedhet fel. Ha bárki napon álló autóban gyereket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, és csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom.

Szegeden a következő napokban tikkasztó meleg lesz. Kedden és szerdán is 34-35 fok lehet, majd 33 fok körül alakul a hőmérséklet, ami kitart egészen jövő hétfőig. Tehet: bitang meleg lesz a héten!

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb