Szegedi Arcok

Egyre nagyobb teret hódít nemzetközi vonalon a Szegedi Pinceszínház, Olaszországba készülnek, a Shakespeare Fesztiválra

Az elmúlt évadok során több külföldi szereplést, fesztiválrészvételt és sikert tudhat magáénak a Szegedi Pinceszínház. Tavaly télen Steve Savanya: Felbontatlan levél című kortárs színművével kanadai turnén vettek részt, idén ősszel elindították a Drávaszöged Kulturális Missziót, amely keretén belül három ifjúsági előadást vittek Eszékre, a horvát-magyar származású gyermekek számára. Sőt, mint kiderült, most Olaszországba, egy Shakespeare Fesztiválra készülnek.

OLASZORSZÁGBA MENNEK

Az évek óta gyümölcsözően működő Szeged-Arad Színháztengely a 2022/2023-as évadban is folytatta diadalmenetét – hangsúlyozták a szerkesztőségünknek küldött közleményükben. Az Aradi Kamaraszínházzal közös koprodukciók közül, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak meghívást kapott a temesvári Sunlight Theatre & Flight Fesztivál programjába, a Karo Balyan által rendezett William Shakespeare: III. Richárd című előadásukat pedig a jereváni International Shakespeare Theater Festival-on tekinthette meg a nemzetközi közönség. Legutóbb, a júniusban megrendezett 29. Nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Peter Shaffer: Amadeus című dráma nyert két kategóriában is elismerést: Sebők Maja, a legjobb női alakítás, Tapasztó Ernő pedig a legjobb rendezés díját vihette haza. A sorozat folytatódik: az Örményországot megjárt III. Richárd előadás, augusztus 26-án Olaszországban, a Verona Shakespeare Fringe Festival keretén belül kerül színpadra.

MINDENHOL NAGY SIKERÜK VOLT

Kancsár Orsolya a Szegedi Pinceszínház igazgatója elmondta, most éppen Veronába egy Shakespeare Fesztiválra készülnek. “A tavalyi évünk elég mozgalmas volt az utazásokat illetően. Tavaly júniusban rendezett nálunk Karo Balyan Shakespeare III. Richárdját, amit tavaly októberben Jerevánba vittük el az ottani Shakespeare Fesztiválra. 10 országból voltak jelen. Két előadást is sikerült megnéznünk kinn tartókofásunk alatt. Egy, a miénkhez hasonló kis színház Hamlettjét, és a Szentpétervári Nemzeti Színház Téli Regéjét. A mi előadásunkat látva hívtak meg most a veronai fesztiválra. Ugyan ott a Szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztivál igazgatója is meghívott bennünket, de azt a jelenlegi helyzet miatt nem tudtuk vállalni. Jereván előtt voltunk New Yorkban, ahol egy rádiós podcastra invitáltak bennünket MÓKA címmel, ami fenn van a YouTube-on. A legnagyobb élmény, hogy tavaly novemberben, két hetes kanadai turnén vettünk részt keresztül szelve a nyugati partot, egy kanadai magyar, ráadásul szegedi író művéből készített előadással a Kanadai Magyar Kulturális Tanács támogatásával. Steve Savanya: Felbontatlan levél című előadása azért is különleges, mert a kinn élő magyarok nem a szokásos, nem rossz értelembe vett “zenés hakni” műsort láthattak, hanem egy teljes kortárs prózai művet, ami szokatlan.  6 helyszínen voltunk, és mindenhol nagy sikerünk volt. Kicsit olyan volt, mintha egy kulturális missziót hajtottunk volna létre a színházi nevelés területén” – hangsúlyozta.

 Fotók: Kovács Ida Jusztina

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb