Mindenmás

Még hetekig újabb földrengésekre kell számítani Magyarországon

Több földrengés is volt az elmúlt napban Magyarországon. A Richter-skálán 4,0-es magnitúdójú földmozgást észleltek szombaton, majd vasárnap is kipattant egy 4,2-es és a 3,5-es Szarvas környékén. Mint kiderült, az Adriai-kőzetlemez mozgása okozza a magyarországi földrengéseket. Az egyik szakértő elmondta, hogy a következő hetekben, akár hónapokban még számítani lehet rengésekre, de várhatóan egyre kevesebb és gyengébb földmozgás történhet. Azt természetesen nem lehet kizárni, hogy egy-egy nagyobb, emberek által is érzékelhetőbb rengés is bekövetkezhet.

Az elmúlt napokban Magyarországon szokatlannak számító, erős földrengéseket lehetett tapasztalni. Békésben 4-es erősségű földmozgást mértek vasárnap hajnalban. Az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa elmondta, hogy a jelenséget az okozza, hogy az Adriai-kőzetlemez északi irányba mozog, miközben az óramutató járásával ellentétesen forog.

A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN MÉG LEHET SZÁMÍTANI RENGÉSEKRE

Süle Bálint az Időképnek azt nyilatkozta, hogy a kőzetlemez mozgása miatt a Kárpáti-öblözetben található két nagyobb szerkezeti egységet, az Alcapát és a Tisza-Dácia egységeket folyamatosan a stabil Európai platformnak préseli és azokban feszültséget halmoz fel. Hozzátette, hogy országunk számára szerencsés, hogy ez a feszültség ritkább esetben jelentkezik a Pannon-medence központjában, jellemzően a szegélyén csapódik le.

A szakember azt is kiemelte, hogy a következő napokban még számítani lehet utórengésekre. Ezek még olyan rengések lesznek, amik még érezhetők lesznek. Hozzátette, hogy ezeknek a rengéseknek a száma és ereje fokozatosan csillapodni fog. “Olyan rengések, amik a műszerek által még érzékelhetők lesznek hetekig, de akár egy-két hónapig is előfordulhatnak ” – emelte ki Süle Bálint.

Azt természetesen sosem lehet kizárni, hogy egy-egy nagyobb földrengés is előfordul majd. Az eddigi legerősebb magyarországi földrengés 1763-ban történt Komáromban. Ez egy 6,3-as magnitúdójú rengés volt.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb