Közélet

Békemisszióban Novák Katalin? Zelenszkij elnökkel, majd Ferenc pápával találkozik a köztársasági elnök

Az Index információi szerint a magyar köztársasági elnök miután szerdán Kijevben találkozik az ukrán elnökkel, pénteken a Vatikánban fogadja őt a katolikus egyházfő. Mindkét találkozó témája az orosz–ukrán konfliktus lesz. Novák Katalin ma a Kárpátaljára látogat, hogy az ottani magyarság képviselőivel találkozzon.

Az augusztusi kánikula ellenére csúcsra jár a Sándor-palotában a diplomáciai nagyüzem. Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott megbeszélést. A magyar államfő a Facebook-oldalán a találkozóról csupán annyit posztolt, hogy a török elnök „nem csak fontos szövetségesünk és stratégiai partnerünk, de azon kevesek közé tartozik, akik erőfeszítéseket tesznek a békéért”.

MA KÁRPÁTALJÁRA LÁTOGAT

A négy nyelven beszélő magyar köztársasági elnök a nemzetközi politikai közegben otthonosan mozog, és láthatóan jól érzi magát ebben a szerepben. Novák Katalin ma, 2023. augusztus 22-én Kárpátaljára látogat, hogy a helyi magyarság képviselőivel találkozzon, valamint együtt legyenek meg Szent István király ünnepén. Ezt követően a magyar köztársasági elnök Kijevbe utazik, hogy találkozzon – a Krími Platform idei, augusztus 23-i rendezvényén – Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A MAGYAR KISEBBSÉG HELYZETE

2021-ben az akkori köztársasági elnök, Áder János, míg 2022-ben Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium energiaellátásért és biztonságpolitikáért felelős államtitkára képviselte Magyarországot a Krími Platformon. “Bármerre járjak, a Kárpátalján élő, 150 ezres magyar közösség hírét is elviszem. Őket közvetlenül érinti a háború, sokaknak a fiaikat, férjüket, édesapjukat kell siratniuk, családok estek szét” – mondta idén tavasszal egy lapinterjúban Novák Katalin. A magyar államfő szerint a kárpátaljaiak többszörösen nehéz helyzetben voltak már a háború előtt is, ez azóta csak súlyosbodott.

A magyar és az ukrán elnök találkozóján feltehetően szóba kerül a magyar kisebbség helyzete, valamint a mielőbbi tűzszünet kérdése is, amelyről az ukránok egyelőre hallani sem akarnak. A találkozó apropója – a Krími Platform – éppen az, hogy Ukrajna miként tudná visszaszerezni az oroszok által megszállt Krímet.

VATIKÁNBAN FOGADJA NOVÁK KATALINT FERENC PÁPA

Az Index információi szerint pénteken Ferenc pápa audiencián fogadja Novák Katalint a Vatikánban. A magyar köztársasági elnök idén már másodszor találkozik a katolikus egyházfővel: áprilisban a Sándor-palotában látta vendégül a pápát.

Európában Magyarország és a Vatikán sürgeti a békekötést az orosz és az ukrán fél között. A pénteki meghallgatás egyik fő témája éppen a szomszédunkban dúló háború lesz. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök még május közepén látogatott el a Vatikánba. A Szentszék közleménye szerint a találkozón Ferenc pápa azt hangsúlyozta: óriási szükség van arra, hogy a konfliktus ártatlan áldozatai, a legkiszolgáltatottabbak humanitárius segítséget kapjanak, valamint imájáról biztosította az ukrán elnököt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb