Közélet

Ezek lehetnek hátralévő életünk leghűvösebb nyarai – hamarosan a nyár felében pusztíthatnak hőhullámok az Alföldön és Budapesten

Míg hetvenes-nyolcvanas években az ország egy kis részét leszámítva 20 év alatt egyetlen tartós hőhullámot sem találtunk, napjainkra ez jelentősen megváltozott. Szeged és Budapest belvárosában idén augusztus 20-ig már 11 tartós hőhullámos napot – amikor a napi átlaghőmérséklet legalább 3 napig 27 Celsius-fok feletti – tapasztalhattunk.

2022-ben országos átlagban összesen 4 ilyen napot regisztráltak, viszont ez a Délkelet-Alföldön 12 napot jelentett. A Másfélfok elemzése szerint azonban ha tartanánk magunkat a Párizsi Megállapodásban rögzített klímacélhoz, akkor nagyjából a jelenlegi szinten tudnánk stabilizálni a magyarországi tartós hőhullámos napok számát a század végéig.

EZEK LEHETNEK HÁTRALÉVŐ ÉLETÜNK LEGHŰVÖSEBB NYARAI

A tartós hőhullámok megállapítása azért fontos, mert ezt a kritériumot használják az országos tisztifőorvos által elrendelt legsúlyosabb, harmadfokú hőségriasztásnál is. Ezt az indikátort a nappali hőséget nem enyhítő éjszakai meleg is befolyásolja, és szoros kapcsolatban áll a többlethalálozással. Egy hazai tanulmány például kimutatta, hogy az extrém meleg 2015-ös nyáron a hőhullámok 17 százalékos többlethalálozást eredményeztek. A pesszimista forgatókönyv szerint, ha nem csökkentjük jelentősen azonnal a kibocsátásunkat, akkor tényleg ezek lehetnek hátralévő életünk leghűvösebb nyarai – összegzi a 24.hu.

TÍZSZER TÖBB EXTRÉM MELEG NAP JÖHET

Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus elemzése szerint ha a jövőbeli modelleredményeket nézzük, akkor láthatjuk, hogy a következő egy-két évtizedben még kissé növekedni fog a tartós hőhullámos napok száma, de az azonnali kibocsátás-csökkentéssel pár évtized múlva a jelenlegi érték körülire (2-3 nap/év) tudnánk azokat csökkenteni. A pesszimista forgatókönyv szerint (azaz ha továbbra sem teszünk semmit), akkor fenyegetően sok, az elmúlt 20 év átlagánál közel tízszer több ilyen extrém meleg napra kell majd felkészülnünk. Ez az átlag azt jelenti, hogy egyes években akár 30 tartós hőhullámos napra is számíthatunk országos átlagban.

Az ennek jobban kitett Budapesten és az Alföldön pedig egy-egy évben akár a nyár felére is kiterjedhetnek a harmadfokú hőhullámok.

FONTOS A ZÖLDFELÜLETEK NÖVELÉS, AZ ÉPÜLETEK MEGFELELŐ, ENERGIAHATÉKONY HŐSZIGETELÉSE

A szakértők szerint az alkalmazkodási lehetőségek egyike lehet a belterek hűtése, ám ennek jelentős energiaigénye van, amit jelenleg nagyrészt fosszilis energiahordozókkal biztosítunk, és ez tovább erősíti a globális felmelegedést. A zöldfelületek növelése, az épületek megfelelő, energiahatékony hőszigetelése, vagy épp olyan magától értetődő lépések, mint a folyadékpótlás, még ha rendkívül fontosak is, tüneti kezelést nyújtanak csak, nem a gyökerénél kezelik a problémát.

A tartós hőhullámok esetében elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkentésével és a fosszilis energiafelhasználás gyors és jelentős letörésével leszünk képesek elkerülni a társadalomra nehezedő egészségügyi terheket, valamint a jelenlegit sokszorosan meghaladó többlethalálozást.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb