Szegedi Arcok

Az emberiség jólétéért dolgozók Harvey-díját is megkapta Karikó Katalin

Az ember egészségéért és jólétéért dolgozó kutatók közül Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora és a Pennsylvaniai Egyetemen kutatótársává lett Drew Weissman, valamint a British Columbia Egyetemről Pieter R. Cullis veheti át a 2021/2022. évi Harvey-díjat. A statisztika szerint a Technion – Israel Institute of Technology rangos kitüntetését elnyert kutatók közül minden harmadik előbb-utóbb Nobel-díjat kap – tudtuk meg a Szegedi Tudományegyetemtől.

A Harvey Prize in Human Health elismeri: új típusú terápiákat hozott létre, a hatékony Covid-19 vakcinák gyors kifejlesztését és szállítását alapozta meg felfedezéseivel a Karikó Katalin – Drew Weissman – Pieter R. Cullis kutatói trió.

KITARTÁSSAL FOGLALKOZOTT AZ MRNS-SEL

Az RNS-biológiával foglalkozó Karikó Katalin, a szegedi egyetemen doktorált, 24 éven át dolgozott a Pennsylvaniai Egyetemen – emeli ki a döntésről szóló hír a kutatói életrajz fontos elemeit. Kivételes kitartással foglalkozott a csodálatos molekulával, az mRNS-sel abban az időszakban is, amikor az akadémiai szervezet még nem látta a témakörben rejlő lehetőségeket.

Dr. Karikó Katalin négy évtizeden át kísérletezett az RNS által közvetített mechanizmusokkal: a laboratóriumi körülmények között átírt mRNS-molekulát kívánta a fehérje-terápiára alkalmassá fejleszteni. Az immunológus Drew Weissmannal együtt felfedezte, hogy az RNS gyulladáskeltő hatását elnyomják a nukleozid-módosítások. Ez az úttörő munka, a két kutatónak az mRNS nukleozid-módosított uridinjeire vonatkozó szabadalmai nyitották meg az utat az mRNS terápiás felhasználásához. Ehhez hozzájárult Pieter R. Cullis, aki olyan lipid nanorészecskéket (LNP) fejlesztett ki, amelyek megvédik és bejuttatják az mRNS-t a sejtekbe. Mindez előrelépést hozott a nanomedicinák fejlesztésében, a rákterápiában, valamint az autoimmun, a fertőző és a genetikai betegségek kezelésében.

75 EZER DOLLÁROS JUTALOM JÁR

75 ezer dolláros jutalommal jár a Leo Harvey (1887-1973), a feltalálóként is ismert iparos által 1971-ben alapított díj. Az elismerést a Technion – Israel Institute of Technology minden évben azoknak adományozza, akik hozzájárultak az emberiség jólétéhez. A Harvey Price két kategóriája: a Tudomány és technológiai területen, illetve az Emberi egészségért dolgozó kutatókat ismeri el. A statisztika szerint minden harmadik Harvey-díjas kap végül Nobel-díjat.

Az eddig Harvey Prize elismerést elnyert személyiségek névsorában szerepel – többek között – a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora, a Nobel-díjas Bert Sakmann (1991); a Szent-Györgyi Albert emléke előtt többször is Szegeden tisztelgő Nobel-díjas Ada E. Yonath (2002); továbbá Teller Ede (1975), akit az atom-, a mag- és a szilárdtestfizika terén tett felfedezéseiért és azoknak az energiatermelésben való alkalmazásáért díjaztak. Karikó Katalin, Drew Weissmann és Pieter R. Cullis várhatóan 2024 júniusában veszi át Haifa városában a Technion legmagasabb kitüntetését, a Harvey-díjat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb