Közélet

Gulyás Gergely: Az inflációt meghaladó béremelést akarunk megvalósítani, a kormány szeptember 16. után is meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő 10:30-tól sajtótájékoztatót tart. Arról nem közöltek részleteket az eseményre szóló meghívóban, hogy pontosan milyen témákkal kapcsolatos bejelentésekről eshet szó, de a nyár végéhez közeledve több ügy is szóba kerülhet a kormányinfón.

A legvalószínűbb, hogy pontosabb képet kaphatunk arról, hogy a kabinet miként kívánja elérni azt a három célt, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a múlt pénteki rádióinterjújában megfogalmazott:

  • A munkahely megvédése: a kormányfő szerint 70-80 ezer betöltetlen álláshely van, és ezt megérzi a gazdaság.
  • Az infláció letörése: úgy fogalmazott, a kormány radikálisabb álláspontra váltott, erőteljesebb eszközöket kezdett alkalmazni az “árspekuláns multik” indokolatlan áremelései miatt. A kormányfő várakozásai szerint “az igazán szép eredmény” augusztusban mutatkozik meg, az egy számjegyű év végi infláció augusztus végén “általános vélemény, tényekkel alátámasztott jogos remény lesz majd”.
  • A növekedés: a miniszterelnök hangsúlyozta, ha nincs növekedés, nem lehet béreket emelni.

A Kormányinfóról ahogy mindig, most is élő szöveges tudósítással jövünk a Szeged365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

FRISSÍTVE (10:43): KEZDÜNK

Szentkirályi Alexandra köszöntötte a helyszínen lévőket, majd átadta a szót Gulyás Gergelynek, aki első ízben az Államalapítás Ünnepének sikerességéről beszélt. Összességében szerinte fennakadás nélkül, rendben zajlottak a rendezvények, még úgyis, hogy rengeteg külföldi delegáció tett látogatást a kormányfőnél vasárnap. Állítása szerint az atlétikai vébére több 60 ezren látogattak ki augusztus 20-án, míg mostanra már több mint 350 ezer jegyet adtak el.

FRISSÍTVE (10:47): HÁBORÚ, INFLÁCIÓ

A kormány szerint a háború elhúzódhat, ha nem lesznek béketárgyalások, amit mutat, hogy az ukrán ellentámadás kezdete óta egyelőre kevéssé módosultak a frontvonlnak – ismertette a második tárgyalási pontot a kancelláriaminiszter.

Szerinte a háborús helyzet kihat a növekedésre, az inflációs helyzetre, így pedig a magyar gazdaságnak is kihívásokat jelent. Kijelentette, hogy már novemberre egyszámjegyű lehet az infláció. Azt fontosnak tartja, hogy a munkahelyek száma nem csökkent Magyarországon, valamint az infláció lassulásával a kamatokat is mérsékelni tudja a jegybank, ami élénkítheti a beruházásokat.

Az infláció mértékét meghaladó béremelést akarunk bizosítani az idén – mondta Gulyás Gergely, és szerinte az állami szférában is meg tudják majd őrizni a reálbérek értékét. Az inflációt meghaladó béremelést akarnak, erre Gulyás szerint jó esély van. Az állam visszafogta a kiadásokat, így összességében az állami szféra szinte minden területén.

FRISSÍTVE (10:52): UKRÁN GABONATERMÉKEKET TILOS BEHOZNI

“Nem értünk egyet az Európai Bizottsággal, hogy nem kívánja meghosszabbítani az ukrán gabona behozatalára vonatkozó szeptember 15-ig tartó tilalmat. Így évente 3 millió olcsó, rosszabb minőségű gabona ömölhetne be a piacokra” – emelte ki a miniszter.

Tavaly Ukrajna alig tudott tengeren szállítani, szolidaritási folyosót hoztak létre. Gyakorlatban ez azt jelentette szerinte, hogy míg korábban évente 40-50 ezer tonna érkezett Ukrajna felől, tavaly már 2,5 millió tonna, 2023-ban havi 250 ezer tonna jött. Ezzel az a baj, hogy az EU-s jogszabályok ezzel az Ukrajnával szomszédos tagállamokat kényszerítették szolidaritásra. Ezért ezek az országok lezárták a határokat a gabona előtt, ennek szükségességét a Bizottság is elismerte, uniós döntés volt arról, hogy a gabonatermékekre tilalmat vezettek be.

A bizottsággal most viszont nem értenek egyet, hiszen az nem hosszabítaná ezt meg szeptember 15-e után. A vízi szállítás továbbra sem biztosított, így ha megszűnik a tilalom, akkor évente hárommillió tonna gabona ömölhet be Ukrajnából, ezzel lehetetlenné téve a magyar piacot. A magyar kormány indítványozta, hogy hosszabbítsák meg a tilalmat. Ha ez nem történik meg, a kormány saját hatáskörben fog tiltást bevezetni partnerországokkal együtt.

FRISSÍTVE (10:56): ÁRVERSENY , BÜNTETÉSEK

Szentkirályi Alexandra a kötelező akciózást és az online árfigyelőt hatékony eszköznek tartja. A kormányszóvivő kifejtette, az elmúlt másfél hónapban árversenyt generált az Árfigyelő, 62-ből 54 termékkategóriában csökkentek az árak, ami csökkentette az élelmiszerárak inflációját. Szentkirályi Alexandra szerint ebből is látszik, hogy a multik nyerészkedtek. Később elérhető lesz egy többfunkciós, szabadon összeállítható bevásárlólista. A termékkategóriákat a fogyasztói visszajelzések alapján bővíthetik.

A kötelező akciózással összefüggésben 722 üzletet vizsgáltak, 70 üzletnél találtak kifogást. A leggyakrabban az volt a kifogás, hogy nem tüntették fel az árcsökkentést. 28 esetben nem volt elérhető legalább egy akcióköteles termék, néhány esetben nem tartották be az akciókat. Összességében 25 millió forint bírságot osztottak ki.

Forrás: Portfolio, Index, HVG

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb